NOVI BILANS SUKOBA U NAGORNO-KARABAHU: 30 mrtvih vojnika, ranjenih na sve strane
Foto: Printscreen Twitter

NOVI BILANS SUKOBA U NAGORNO-KARABAHU: 30 mrtvih vojnika, ranjenih na sve strane

Planeta -
Najmanje 30 vojnika i jedan civil poginuli su danas u žestokim sukobima koji su izbili između snaga Azerbejdžana i Jermenije u oblasti Nagorno-Karabaha oko koje se decenijama spore dve zemlje, javile su svetske agencije.

Predsednik Jermenije Serž Sargsjan izjavio je večeras da je poginulo najmanje 18 jermenskih vojnika.

"Na našoj strani poginulo je 18 vojnika i oko 35 je ranjeno", rekao je Sargsjan u telelvizijskom obraćanju, ne precirizajući da li su to pripadnici redovne vojske Jermenije ili Nagorno-Karabaha koje podržava vlast u Jerevanu. Azerbejdžan je ranije danas saopštio da je najmanje 12 azerbejdžanskih vojnika poginulo i da je oboren jedan vojni helikopter.

"Najmanje 12 azerbejdžanskih vojnika je poginulo u borbi, a jermenske snage su oborile i jedan vojni helikopter", saopštilo je azerbejdžansko Ministarstvo odbrane i dodalo da je njihova vojska preuzela kontrolu "nad jednim selom i dva strateška brda" u Nagorno-Karabahu.

Ministarstvo je navelo da su azerbejdžanske snage uništile šest jermenskih tenkova i 15 njihovih artiljerijskih položaja. Vlasti Nagorno-Karabaha saopštile su da je dečak od 12 godina ubijen i još dvoje dece ranjeno kada je raketa azerbejdžanskih snaga pogodila jedno selo u toj oblasti. Tamošnje vlasti su ocenile današnje sukobe kao najgore od 1994. kada je završen rat.

Žestoki sukobi između azerbejdžanskih i jermenskih snaga izbili su u noći između petka i subote i nastavljeni su tokom dana duž linije razdvajanja separatističke oblasti Nagorno-Karabah. Jermenija i Azerbejdžan redovno se međusobno optužuju za kršenje primirja. Te dve zemlje se decenijama bore oko Nagorno-Karabaha, oblasti s većinskim jermenskim stanovništvom koja je tokom sovjetske ere pripojena Azerbejdžanu.

U ratu za kontrolu nad Nagorno-Karabahom između 1988. i 1994. poginulo je 30.000 ljudi, a više stotina hiljada je izbeglo. Primirje je potpisano 1994. godine, ali se Baku i Jerevan nisu dogovorili o pravnom statusu sporne oblasti koja je i dalje zvanično u sastavu Azerbejdžana.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track