(VIDEO) BORIO SE I PROTIV NACISTA U 102. godini umro poslednji veliki indijanski poglavica Džo Vrana
Foto: Youtube/Printscreen

Dobitnik Legije časti

(VIDEO) BORIO SE I PROTIV NACISTA U 102. godini umro poslednji veliki indijanski poglavica Džo Vrana

Planeta -
Poslednji veliki indijanski poglavica u SAD-u, Džo Vrana, pripadnik prerijskog plemena Vrane, umro je u nedelju u 102. godini života.

Tužnu vest objavio je Stiv Bulok, guverner savezne države Montana u kojoj je veliki poglavica, zvan Velika ptica, rođen u indijanskom rezervatu i gde je živeo do smrti.

Džo Medisin Krou, ili Krou Džo (Džo Vrana), kako su ga zvali prijatelji, smatra se za poslednjeg ratnog poglavicu plemena Absaroki koje pripada Vranama, a titulu je potvrdio kao izviđač američke vojske u Drugom svetskom ratu.

Njegovi direktni preci su se borili u Indijanskim ratovima u 19. veku, a učestvovali su i u poznatoj bici kod Malog Velikog roga (Litl Bighorna) 1876.

Džo je učestvovao u II svetskom ratu kao skaut američke vojske, a predsednik Barak Obama dodelio mu je 2009. godine Medalju slobode, najviše američko odlikovanje koje se može dodeliti civilu. Takođe je bio dobitnik najvišeg francuskog odlikovanja Legije časti.

Ratni poglavica plemena Absaroki može da postane samo onaj koji je u stanju da se bori u neprijateljskoj pozadini, neprijatelju ukrasti konja i razoružati ga, a pritom ne ubiti, navodi se.

Veštini ratovanja, kazao je jednom prilikom Džo Vrana, naučio ga je njegov pradeda, a znanje je primenjivao i u ratu protiv nacista u Evropi.

Zbog odlaska u rat prekinuo je studije antropologije, a posle se istakao kao istoričar i autor mnogih knjiga o istoriji i običajima američkih Indijanaca, posebno plemena kojemu je pripadao. Ipak, najpoznatiji je bio po svojim predavanjima i zapisima o slavnoj bici kod Litl Bighorna u kojoj su se borili njegovi preci.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track