Robijaš šokirao Obamu

Pobedio predsednik

Robijaš šokirao Obamu

Planeta -
Na preliminarnim izborima Demokratske stranke zatvorenik osvojio 41 odsto glasova, a nije ni izašao iz svoje ćelije

ČARLSTON - Neverovatno!Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Barak Obama doživeo je politički šok na demokratskim preliminarnim izborima u Zapadnoj Virdžiniji, pošto je zatvorenik Kit Džad osvojio 41 odsto glasova u direktnom sučeljavanju s prvim čovekom SAD. Još šokantniji podatak za Obamu jeste to što je Džad osvojio više od 15 odsto glasova i imaće jednog delegata na velikoj konvenciji demokrata u avgustu, kada će biti izabran predsednički kandidat za novembarske izbore.

U Zapadnoj Virdžiniji svako ko plati 2.500 dolara i dostavi neophodnu dokumentaciju po zakonu ima pravo da se nađe na glasačkom listiću, što je Džad iskoristio iz zatvora u Teksasu, gde služi kaznu.

Nepisano pravilo u Americi kaže da će aktuelni predsednik SAD biti i partijski kandidat za drugi mandat, tako da preliminarni izbori u Demokratskoj partiji predstavljali čistu formalnost. Ipak, u Zapadnoj Virdžiniji se kao protivkandidat Obami prijavio Kit Džad, zatvorenik koji služi sedamnaestogodišnju kaznu zatvora zbog iznude. Obamin izborni štab je u priličnoj neverici dočekao rezultate, prema kojima je Džad osvojio neverovatnih 41 odsto glasova, dok je predsednik Amerike osvojio 59 odsto.

Obama u prednosti

Barak Obama je nad svojim potencijalnim rivalom na predstojećim predsedničkim izborima, republikancem Mitom Romnijem, u prednosti zahvaljujući popularnosti među ženama, manjinama i biračima koji nisu pristalice nijedne od dve vodeće stranke. Obama ima siguran glas 41 odsto birača, dok je 32 odsto reklo da će sigurno glasati za Romnija.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track