Grad duhova od milijardu dolara!

Nov megalomanski projekat Amerikanaca

Grad duhova od milijardu dolara!

Planeta -
SAD grade naselje za 35.000 stanovnika u kom niko neće živeti jer će se u njemu samo vršiti komercijalna testiranja

SANTA FE - Ima se, može se.Amerika će na teritoriji Novog Meksika izgraditi nov grad vredan milijardu dolara, koji će biti korišćen samo za razna ispitivanja. U njemu neće biti stanovnika, a prostiraće se na površini od 50 kvadratnih kilometara i biće izgrađen po modelu tipičnog američkog gradića od 35.000 stanovnika, zajedno s putevima, kućama, trgovinskim centrima, starim i novim zgradama.

U novom gradu će se ispitivati urbanističke ideje, infrastruktura, izvori obnovljive energije, inteligentni saobraćajni sistemi, bežični internet nove generacije i sajber-bezbednosni sistemi.

Grad duhova se pravi po projektu „Centar“, koji je dizajnirala vašingtonska kompanija „Pegaz global holding“, a njen direktor Bob Brumli kaže da su na njemu radili 18 meseci. Na projektu će biti zaposleno 350 ljudi, ali mogao bi da stvori mogućnost za 3.500 radnih mesta.

Prazni gradovi u Americi!

Na području SAD ima već više od deset gradova-duhova, koje stanovištvo napušta zbog ekonomskog pada, zagađenja ili drugih okolnosti. Neki od njih se nalaze u Arizoni, Kaliforniji, Pensilvaniji, Montani, ali i u Novom Meksiku, gde se sada i planski gradi jedno takvo naselje.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track