DRASTIČNO SKOČIO BROJ POGUBLJENIH LJUDI: Najviše smrtnih kazni u Iranu, Pakistanu i Saudijskoj Arabi
Foto: REUTERS 31 MART 2016

Šokantni podaci

DRASTIČNO SKOČIO BROJ POGUBLJENIH LJUDI: Najviše smrtnih kazni u Iranu, Pakistanu i Saudijskoj Arabi

Planeta -
Organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesti internešenel (AI) saopštila je danas da je prošle godine broj pogubljenja u svetu bio 54 odsto veći nego u prethodnoj godini, a gotovo 90 odsto smrtnih kazni izvršeno je u Iranu, Pakistanu i Saudijskoj Arabiji.

AI je saopštio da je 2015. zabeležen "dramatičan rast" pogubljenja, najveći koji je ta organizacija zabeležila od 1989. godine. Prema podacima AI, prošle godine pogubljene su najmanje 1.634 osobe, a 2014. je pogubljena 1.061 osoba. Ti podaci ne uključuju pogubljenja u Kini, gde se izvršavanje smrtne kazne smatra državnom tajnom.

Generalni sekretar AI Salil Šeti izjavio je novinarima da se procenjuje da je broj pogubljenja u Kini isti kao u ostatku sveta. Prema podacima AI, prošle godine je izvršeno 158 pogubljenja u Saudiskoj Arabiji, 76 odsto više nego 2014, 977 pogubljenja u Iranu, odnosno 31 odsto više, i 326 u Pakistan, najviše pogubljenja u toku jedne godine koje je AI zabeležio u toj zemlji.

Amnesti je saopštio da je dobio informacije da su i u Iranu i Pakistanu pogubljene osobe koje su bile mlađe od 18 godina kada su počinile zločin. U SAD je prošle godine pogubljeno 28 ljudi, od kojih 13 u Teksasu. Druge smrtne kazne izvršene su u Misuriju, Džordžiji, Floridi, Oklahomi i Virdžiniji. Oko 60 odsto pogubljenih bili su Afroamerikanci i Hispanoamerikanci.

To je najmanji broj pogubljenja u SAD od 1991, ali je ta zemlja na petom mestu po broju izvršenih smrtnih kazni. Zatim slede Irak, Somalija, Egipat, Indonezija i Čad. Četiri zemlje, Kongo, Fidži, Madagaskar i Surinam, ukinule su prošle godine smrtnu kaznu za sve zločine, čime je ukupan broj zemalja u kojima je zabranjeno pogubljenje povećan na 102.

To je prvi put da je smrna kazna napuštena u više od polovine zemalja, a kada je AI pokrenula kampanju protiv smrtne kazne 1977. godine samo 16 država ju je potpuno zabranjivalo, navodi se u saopštenju. Određeni napredak kada su u pitanju pogubljenja postignut je prošle godine i u Kini i Vijetanmu, koje su smanjile broj zločina koji se kažnjavaju smrću, a neke države takođe razmatraju ukidanje smrtne kazne.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track