OVAJ UKRAJINAC JE PREŽIVEO NEMOGUĆE: Sve je bilo spremno za smaknuće, a onda se desilo neočekivano
Foto: Printscreen YT

Osuđen na smrt

OVAJ UKRAJINAC JE PREŽIVEO NEMOGUĆE: Sve je bilo spremno za smaknuće, a onda se desilo neočekivano

Planeta -
Ivan Teleguz osuđen je na smrtnu kaznu u američkoj državi Virdžiniji, a izvršenje smrtne kazne bilo je zakazano za 13 april.

Muškarac osuđen na smrtnu kaznu u poslednji trenutak je spasen kada su vlasti američke savezne države Virdžinije shvatile da nemaju koktel droga za smrtonosnu injekciju!

Tako je Ivan Teleguz, inače Ukrajinac, dobio novu priliku da se izvuče s liste za egzekuciju. Izvršenje smrtne kazne trebalo je da se desi 13. aprila, a novi datum još uvek nije poznat.

Teleguz je osuđen na smrtnu kaznu kada je 2006. naručio ubistvo bivše devojke. Sa Stefani Sipe posvađao se zbog alimentacije, a kulminacija se dogodila kada je Edvinu Le Gilksu i Majklu EntonIju Hetriku platio 2000 dolara da ubiju devojku. Teleguz je odvezao plaćene ubice iz Pensilvanije u Virdžiniju i rekao im da joj prerežu grkljan.

Hetrik je došao do devojčinog stana i lagao je da mu hitno treba telefon. Posle toga prerezao joj je vrat, ali je usput povredio samog sebe i ostavio krv na mestu zločina..

Međutim, prava zavrzlama je nastala nekoliko godina posle presude kada je drugi saučesnik, Edvin Gilks, rekao da je lagao policiju i sud kada je optužio Teleguza da im je platio za ubistvo.

Navodno je lažno optužio Teleguza samo kako bi on izbegao smrtnu kaznu, što mu se i na kraju isplatilo budući da je dobio samo 15 godina zatvora.

Upravo zbog ovog, raznorazna udruženja zatražila su da se Ivan skine sa liste za smrtnu kaznu.

"Čovekov život zavisi od svedočenja čoveka koji je priznao da je lagao samo kako bi izbegao smrtnu kaznu. Ovaj slučaj dokazuje da čitav sistem ne funkcioniše. Zahtevamo da se Teleguzu ukine smrtna kazna", rekao je Džejms Klark, aktivista koji se zalaže protiv smrtne kazne.

Inače, Hetrik je priznao zločin i osuđen je na dva doživotna zatvora.

(Jutarnji.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track