Najnovije vesti

FINANSIJSKI STRUČNJACI: Amerika u svetu želi da suzbije poreske oaze, ali kod kuće nije tako
Foto: Thinkstock

Analliza

FINANSIJSKI STRUČNJACI: Amerika u svetu želi da suzbije poreske oaze, ali kod kuće nije tako

Planeta
00:00h

Poreske oaze su obično egzotična mesta kao što su britanska Devičanska ostrva, Sejšeli, ali i američka savezna država Nevada.

To ne treba da čudi, jer su Sjedinjene Američke Države idealno mesto za skrivanja novca, navodi radio Dojče vele. Ako se radi o sakrivanju pravog imovnog stanja, onda svi prvo pomisle na Švajcarsku, Luksemburg, Kajmanska ostrva. Međutim, prema saznanjima koja potiču iz "Panamskih papira“, ta mesta nisu na listi deset najtraženijih poreskih oaza sveta. Jedna američka država, Nevada, jeste na toj listi.

"Nevada se svesno nudila inostranstvu kao mesto zamagljivanja porekla imovine“, kaže Džejson Šermanom, profesor na univerzitetu Grifit u Australiji. On se naučno bavi temom utaje poreza širom sveta. Profesor Šerman je iznenađen da Nevada nije u javnosti poznatija kao poreska oaza.

"Pod plaštom Amerike kao najveće ekonomske sile sveta, Nevada izgleda kao ozbiljnije mesto od ozloglašenih tropskih ostrva, a ima oštrije propise o tajnosti porekla novca i poseda“, konstatuje Šerman. Nevada je pri tom jedinstvena, jer javno ističe kako ne želi da sarađuje sa saveznim vlastima. Ali čak i da nije tako, Vašington na međunarodnom planu želi da suzbije poreske oaze, ali kod kuće primenjuje potpuno drukčija merila.

Jedan zakonski akt prinudio je sve strane banke i fondove da američkim saveznim vlastima stave na raspolaganje imena i adrese vlasnika računa. Ali Vašington do sada odbija da uvede ista pravila za strance koji imaju račune u Sjedinjenim Američkim Državama. Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) je pre dve godine predložila kako da se poveća transparentnost u odnosu između poreskih vlasti i stranih vlasnika računa.

Multilateralnom sporazumu koji je potom razrađen pristupile su skoro sve poreske oaze, ali Sjedinjene Američke Države to odbijaju. Pošto su skoro sve poreske oaze uvele međunarodni standard o transparentnosti Sjedinjene Američke Države su izbile na sam vrh liste zemalja koje potpomažu sakrivanje imovinskog stanja i novca.

Piter Kotečen, za Dojče vele kaže da je "na početku izgledalo kao da će se i druge zemlje usprotiviti merama kojima se uvodi transparentnost finansijskog poslovanja. Međutim, nakon pristanka Švajcarske, Singapura i ofšor-ostrva, ođednom su Sjedinjene države ostale jedina velika sila koja se protivi sistemu transparentnosti". Tako Sjedinjene Američke Države postaju nova destinacija za premeštanje poseda, legalno ili ilegalno“ kaže američki stručnjak za poresko pravo.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...