IRANSKI MINISTAR ODBRANE: Amerikanci, ako hoćete mir, napustite Bliski istok!
Foto: Rojters

Hosein Degan

IRANSKI MINISTAR ODBRANE: Amerikanci, ako hoćete mir, napustite Bliski istok!

Planeta -

SAD trebalo bi da napuste Bliski istok kako bi se u tom regionu ponovo uspostavila stabilnost, izjavio je iranski ministar odbrane Hosein Degan.

"Ako je Amerikancima zaista stalo do stabilnosti u regionu, onda bi trebalo da ga napuste i da prestanu da pružaju podršku teroristima", rekao je Degan iranskoj državnoj televiziji, reagujući na izjavu američkog državnog sekretara Džona Kerija da Iran sprovodi akcije koje destabilizuju Bliski istok.

Iranski zvaničnici optužuju SAD da podržavaju pobunjenike u Siriji, čiji režim, koji ima podršku Teherana, sve opozicione oružane grupe smatra teroristima.

Američki državni sekretar Džon Keri rekao je u četvrtak, tokom sastanka sa šefovima diplomatije zemalja članica Saveta za saradnju država Persijskog zaliva, da Iran preduzima akcije koje destabilizuju region Bliskog istoka. On je pozvao iranske vlasti da dokažu svetu da je Iran spreman da bude član međunarodne zajednice koji je posvećen miru i stabilnosti, kao i da se od te zemlje očekuje da pomogne u okončanju rata u Jemenu i Siriji.

Keri se posebno osvrnuo na optužbe Saudijske Arabije da Iran pruža podršku šiitskim pobunjenicima u Jemenu. Uprkos nuklearnom sporazumu između Irana i zapadnih sila koji je stupio na snagu u januaru kojim su ublažene međunarodne sankcije Iranu, balistički program koji Iran razvija, kao i njegova regionalna politika, i dalje su izvor nesuglasica između Teherana i Vašingtona.

Nekoliko iranskih vojnih zvaničnika osudilo je Kerijevu izjavu da se SAD i zemlje članice Saveta za saradnju moraju zajednički suprotstaviti iranskom balističkom programu.

"SAD nisu pozvane da govore o našem balističkom programu, jer to nije tema pregovora", rekao je vicekomandant Čuvara revolucije Hosein Salami.

SAD su uvele nove sankcije Iranu posle nedavnog ispaljivanja balističkih raketa

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track