POLICIJA NA NOGAMA: Mlađi brat teroriste iz Pariza stigao u Evropu i kuje osvetu za brata!
Foto: Rojters I Twitter

Nova pretnja

POLICIJA NA NOGAMA: Mlađi brat teroriste iz Pariza stigao u Evropu i kuje osvetu za brata!

Planeta -

Snage reda u evropskim državama povećale su stepen pripravnosti posle vesti da je Junis Abaud (15), mlađi brat Abdelhamida Abauda, mozga terorističkih napada u Parizu, otputovao iz Sirije za Belgiju sa samo jednim ciljem - da osveti bratovljevu smrt.

Junis Abaud je najmlađi aktivni džihadista Islamske države - u januaru 2014. brat Abdelhamid ga je iz Belgije odveo u Siriju, gde se dečak odmah pridružio Islamskoj državi i započeo obuku.

"Došao sam u 10 sati", rekao je Junis sestri Jasmini, koja živi u Belgiji, u telefonskom razgovoru koji je Interpol presreo 28. februara, saznaje Pari mač. Njegov dolazak u Evropu najavila je pretnja terorista na Fejsbuku u kojoj se navodi će Junis uskoro "osvetiti smrt svog starijeg brata".

Propagandisti Islamske države često koriste Junisa u svojim snimcima i na fotografijama, ali on nije samo maneken. U Interpolovim fajlovima kojih se domogao Pari mač taj tinejdžer se opisuje kao terorista, ubica i ratnik džihadista. Snage reda imaju naređenje da ga "odmah zaustave i privedu", mada su upozorene da je možda promenio izgled i da putuje pod lažnim imenom.

"Ako se vrati u Evropu pod lažnim identitetom, teško da ćemo ga naći", citiraju zapadnii mediji neimenovanog "evropskog istražioca" i podsećaju da je Abdelhamid 2015. ušao u Veliku Britaniju iako je za njim bila izdata poternica, a da je policija tri puta zaustavljala i puštala Salaha Abdeslama, koji je s Abdelhamidom spremio terorističke napade u Parizu.

Junisov stariji brad Abdelhamid ubijen je u antiterorističkoj operaciji u pariskom predgrađu Sen Deniju nedelju dana posle masakra.

Inače, porodica Abaud živi u briselskom predgrađu Molanbeku, koje važi za "meku džihadista" u Evropi.

(Raša tudej)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track