(VIDEO) BUNT ISLAMISTA U PAKISTANU: Bore se za pravo da ubijaju svoje žene i ćerke
Foto: AP

Jezivo

(VIDEO) BUNT ISLAMISTA U PAKISTANU: Bore se za pravo da ubijaju svoje žene i ćerke

Planeta -

Ekstremni islamisti u Pakistanu smatraju da imaju bogomdano pravo da zlostavljaju i ubijaju svoje žene i ćerke, pa su se digli protiv zakona kojim vlada pokušava da popravi položaj žena.

Protesti su počeli u Pendžabu kad je vlada Pakistana predstavila Program zaštite žena od nasilja, koji predviđa kazne za zlostavljanje žena.

I pre nego što je zakon stupio na snagu 1. marta, okoreli ekstremisti pokušali su da ga blokiraju tvrdeći da će "uništiti porodični sistem" i izazvati "žensku nesreću", a sada se organizuju u pokret.

Program zaštite žena od nasilja smatra krivičnim delom svaki oblik zlostavljanja žena od strane muškaraca, bilo da je reč o porodičnom, emocionalnom, psihičkom nasilju, uhođenju i sajber kriminalu. Dalje, zakon predviđa osnivanje mreže skloništa ili sigurnih kuća, gde žene koje su pobegle od nasilnika mogu da potraže savetovanje, finansijsku i zdravstvenu pomoć. Otvorena je i besplatna telefonska linija na koju žene 24 sata mogu da prijave nasilje.

Zakon je predstavila i donela stranka premijera Navaza Šarifa, koja važi za desničarsku. Međutim, i Šarif je poslednjih meseci javno osuđivao nasilje nad ženama, pogotovo takozvano ubistvo iz časti.

"To je totalno protiv islama i svako ko to uradi mora da bude kažnjen", izjavio je pakistanski premijer u februaru britanskom Gardijanu.

Nasilje nad ženama je endemsko društveno pitanje u Pakistanu, gde "glave kuće" smatraju supruge i ćerke svojim vlasništvom. "Ubistva iz časti", napadi kiselinom, spaljivanje nevesti, venčavanja dece, seksualno i porodično zlostavljanje su deo svakodnevnice i uglavnom ih niko ne prijavljuje.

Pakistan je na 147 mestu na listi rodne jednakosti 188 zemalja Ujedinjenih nacija. Ženska fondacija Aurat iz Islamabada, koja se bori za prava žena, izvestila je 2014. godine da svakog dana šest žena biva ubijeno, isto toliko oteto, četiri silovane, a tri počine samoubistvo.

Konkretno u Pandžabu prijavljeno je čak 7.010 slučajeva nasilja nad ženama. I u taj bilans nisu uključena maltretiranja zbog miraza i napadi kiselinom, koji su isto tako ozbiljno i često krivično delo. Nezavisna Komisija za ljudska prava objavila je da su prošle godine članovi porodice ubili oko 1.100 Pakistanki tvrdeći da su "obešćastile" svoje porodice. Ubice su uglavnom muški članovi porodice.

Stravična zlostavljanja žena i iživljavanja nad njima delimično su oslikana u Oskarom nagrađenom dokumentarcu "Devojka u reci: Cena oproštaja", snimljenom po slučaju Sabe Kaser, 19-godišnje Pakistanke koju je tukao, upucao u glavu i bacio u reku njen otac - zato što se udala za muškarca po svom izboru. Nekim čudom je preživela, a njena priča tako je uznemirila međunarodnu zajednicu da je premijer Šarif bio stavljen pred gotov čin i morao je da obeća da će suzbiti "ubistva iz časti".

Pakistanska novinarka, aktivistkinja i autorka dokumentaraca Šarmin Obaid Činoj izjavila je da je glavni problem s "ubistvima iz časti" to što se ona smatraju privatnom stvari, a ne kršenjem zakona.

"Ljudi ćute: otac ubije svoju ćerku, a niko nikada za to ne odgovara, niko ni ne prijavi slučaj. Žrtve ostaju bezimene i bez lica, a mi nikada za to ni ne čujemo jer se smatra da, ako se sve registruje, to nanosi sramotu porodici“, kaže ona.

Ekstremni islamisti smatraju ovaj zakon o zaštiti žena antiislamskim i pokušajem da se Pakistan pretvori u sekularnu i prozapadnu zemlju. Tako je Mulan Fazlur Rehan, šef stranke Džamijat Ulema-e-islam-Fazi, izjavio lokalnim medijima da je ovaj zakon "u sukobu sa svetim Kuranom, Prorokovim životom, Ustavom Pakistana i vrednostima države."

"Muž i žena smatraju se partnerima na zapadu, ali ne i u Pakistanu", poentirao je on i donošenje zakona nazvao "zapadnjačkom urotom" koja će razoriti porodice i poziciju muškarca i prizvati Božji gnev na državu.

(Express.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track