SUZAVAC, BAKLJE I FLAŠE: Žestoki sukobi Kurda i Turaka u Nemačkoj
Foto: Youtube/Printscreen

Demonstracije

SUZAVAC, BAKLJE I FLAŠE: Žestoki sukobi Kurda i Turaka u Nemačkoj

Planeta -

Nemačka policija bila je prinuđena da koristi suzavac i pendreke kako bi smirila proturske i prokurdske demonstrante koji su se tokom vikenda sukobili u nekoliko gradova.

Protesti Turaka su održani u Kelnu, Nirnbergu, Frankfurtu, Štutgartu i u nekoliko manjih nemačkih gradova, pod sloganom „Marš mira za Tursku i EU“. Protesti su organizovani protiv bombaških napada u Ankari i Istanbulu, koje su izveli pripadnici kurdske grupe Sokolovi slobode Kurdistana. Učesnici marša nosili su turske zastave i uzvikivali su „Alahu ekber“.

Međutim, kontraproteste organizovali su Kurdi i neke nemačke levičarske grupe, negodujući zbog politike turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana i njegovog korišćenja vojske protiv kurdske zajednice na jugu zemlje.

Dve strane su se sukobile u Kelnu i Štutgardu, a u obračunu su koristili baklje, petarde i flaše. Nemačka policija je u Kelnu pritvorila najmanje 24 osobe, dok su petorica policajaca povređena. Agencija DPA je procenila daje oko 250 pripadnika kurdske zajednice učestvovalo u protestima dok je Erdoganovih pristalica bilo najmanje 5.000. Sukobi u Štutgartu su bili još nasilniji - povređeno je 12 policajaca i pet demonstranata. U Hamburgu je na protestima bilo 1.250 Kurda i oko 200 pristalica Erdogana, dok je u Nirnbergu bilo 2.500 Turaka i oko 300 Kurda.

Radnička partija Kurdistana ima oko 14.000 pristalica u Nemačkoj, preneo je Špigl.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track