Prvi lek za prevenciju HIV
Foto: GLAS

Prvi lek za prevenciju HIV

Planeta -
Upotreba leka "truvada" preporučena zdravim ljudima koji spadaju u grupu sa visokim rizikom da se zaraze, među kojima su homoseksualci, biseksualci...

VAŠINGTON - Savetodavni odbor američke Uprave za hranu i lekove (FDA) preporučio je danas da se dozvoli upotreba leka "truvada" za prevenciju od zaraze virusom HIV. Upotreba "truvade" je preporučena zdravim ljudima koji spadaju u grupu sa visokim rizikom da se zaraze, među kojima su homoseksualci, biseksualci i parovi u kojima je jedan partner HIV pozitivan.

FDA nije obavezna da prihvati preporuku odbora, mada to obično čini, a konačna odluka se očekuje do 15. juna. Procenjuje se da 1,2 miliona Amerikanaca ima HIV koji, ukoliko se ne leči, izaziva sidu. Skoro dve trećine obolelih su homoseksualci i biseksualci, a godišnje se zarazi po oko 50.000 ljudi. "Truvada" američke farmaceutske kompanije "Giled sajensiz" (Gilead Sciences Inc.) koristi se od 2004. godine, a namenjen je lečenju osobama zaraženih virusom.

Lek je kombinacija dva starija leka protiv HIV - "emtriva" i "viraed". Članovi odbora su tokom 12-časovnog sastanka razmatrali niz pitanja u vezi sa upotrebom "truvade" kao preventivnog leka. Među njima su da li će upotreba tog leka dovesti do smanjenja korišćenja kondoma - najpouzdanijeg sredstva protiv HIV-a, ili koliko je lek efikasan za žene kod kojih je u istraživanjima zabeležen znatno manji stepen prevencije.Stručnjaci su istakli i potrebu svakodnevnog uzimanja leka da bi bio delotvoran, ukazavši da pacijenti često zaboravljaju da uzmu lek.

Neophodno je, takođe, da pacijenti pre uzimanja leka utvrde da li su HIV pozitivni, jer bi u tom slučaju razvili otpornost prema leku, a lečenje otežali. Trogodišnje istraživanje je pokazalo da se svakodnevnim uzimanjem leka rizik od zaraze zdravih homoseksualaca i biseksualaca opada za 42 odsto, u kombinaciji sa korišćenjem prezervativa i savetovanjem.

Prošlogodišnje istraživanje je pokazalo da je kod heteroseksualnih parova od kojih jedan partner ima HIV, opasnost od zaraze smanjena za 75 odsto. Protivnici tog leka upozoravaju da bi korisnicima mogao da pruži lažan osećaj sigurnosti i time ohrabri rizično ponašanje.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track