TURCI NAPADALI SVOJE, PA KRENULI NA RUSKE MEDIJE: Sajt Sputnjika blokiran bez ikakve najave
Foto: Profimedia

Gušenje slobode

TURCI NAPADALI SVOJE, PA KRENULI NA RUSKE MEDIJE: Sajt Sputnjika blokiran bez ikakve najave

Planeta -

Uprava za telekomunikacije i veze Turske potvrdila je blokadu sajta ruske agencije Sputnjik.

„Jutros smo dobili potvrdu da je sajt blokiran. Prema predstavniku iz turske Uprave za telekomunikacije, oni nisu dužni da bilo koga upozore pre blokiranja sajta“, rekao je šef turskog biroa Tural Kerimov.

„Nisu nam saopštili kada će odgovoriti na naš zahtev o uzrocima blokiranja sajta. Prema rečima predstavnika Uprave za telekomunikacije i veze Turske, ne postoje vremenski okviri za odgovor. Nepoznat je i datum suđenja i koliko će ono trajati. U Upravi nam nisu dali nikakve dodatne informacije“, izjavio je Kerimov.

Komentarišući blokiranje sajta Sputnjika, politički analitičar Tekin Okaj rekao je za Sputnjik da je u svim demokratskim zemljama sloboda štampe temelj ljudskih prava i sloboda.

„Ne bi trebalo očekivati poštovanje ostalih ljudskih prava od zemalja koje krše slobodu štampe“, rekao je on.Turska je sinoć blokirala rad portala Sputnjik u toj zemlji.Ankara je opravdala svoju odluku navodeći kao razlog „administrativne mere“.

„Kao rezultat tehničke inspekcije i pravne procene, u skladu sa zakonom 5651, odlukom od 14. 04. 2016. br. 490.05.01.2016.-56092 Uprave za informacije i komunikacione tehnologije Turske, na sajt su primenjene ’administrativne mere‘“, piše u saopštenju koje se pojavljuje pri pokušaju ulaska na turski sajt Sputnjika.

Turska vlada nije unapred obavestila agenciju Sputnjik o preduzimanju mera.

(Sputnjik)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track