MISTERIJA POSLEDNJEG RATNOG VETERANA: O ovom dekici iz Rusije priča ceo svet
Foto: Facebook/Hype Dojo

Dotakao mnoga srca

MISTERIJA POSLEDNJEG RATNOG VETERANA: O ovom dekici iz Rusije priča ceo svet

Planeta -

Stariji gospodin, grudi prekrivenih medaljama, šetao je sam trasom parade sa suzama u očima. Stotine ljudi gledalo ga je zadivljeno. Učestvovao je u paradi kao poslednji veteran rata.

Ali kog rata i ko je taj usamljeni simpatični čikica? Postao je izuzetno popularan na društvenim mrežama, milioni su lajkovali tu sliku, međutim nisu se baš složili odakle slika potiče.

Jedni su komentarisali: "Pravi američki heroj". Drugi su mu zahvaljivali što se borio za Britaniju i Australiju.. Naposletku se javio jedan korisnik koji je napisao: "Pretpostavljam da će se mnogi naljutiti ako kažem da je ovo uslikano u Rusiji i da je on bio pripadnik Crvene armije".

Foto: Facebook/Mikhail Mokrushin
Foto: Facebook/Mikhail Mokrushin

Nekoliko dokaza upućuju na to da se gotovo sigurno radi o Rusiji. Trobojka koja se vidi u pozadini je ruska, a i medalje na njegovim grudima odličja su ruske vojske. Najverovatnije je da se radi o Danu pobede, godišnjoj proslavi pobede Sovjetskog saveza nad nacistima 1945. na kraju sukoba koji Rusi nazivaju Veliki patriotski rat.

Prizor deke koji odaje počast palim žrtvama rata na neki način je ujedinio sve. Za mnoge, njegova nacionalnost nije bitna. Svi su odali poštovanje čoveku koji je rizikovao život da bi pobedio nacizam.

Fotograf Aleksandar Petrosjan se javio i priznao da stoji iza ove fotografije koja je nastala 2007. godine. Ni njemu nije jasno zbog čega je tek sada napustila granice Rusije i izazvala tolike reakcije.U pokušaju da dođu do čoveka sa fotografije, BBC je kontaktirao i sa Asocijacijom veterana u Sankt Peterburgu, ali bez uspeha. Stoga je i sam fotograf postavio fotografiju na svoj Fejsbuk profil u nadi da će ga neko prepoznati. Ipak, oko fotografije se povela rasprava da li je čovek uopšte dovoljno star da bude veteran iz Drugog svetskog rata. Niko nije mogao da potvrdi bilo kakvu informaciju.Misterija se nastavlja. Možda se nikada neće saznati ime heroja koji je dotakao mnoga srca, ali svi se nadaju da će neko moći da otkrije ko je ovaj ratni veteran.

(BBC)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track