KINA POKAZALA AMERICI MIŠIĆE: Prvi put kineski vojni avion javno sleteo na sporni arhipelag
Foto: Printsceen YouTube I AP

Nov korak

KINA POKAZALA AMERICI MIŠIĆE: Prvi put kineski vojni avion javno sleteo na sporni arhipelag

Planeta -

Peking je tako stavio u upotrebu novu pistu koju je izgradio na spornim ostrvima u Južnom kineskom moru i dao do znanja da bi mogao tamo da stacionira borbene avione.

Kina je poručila SAD, koje su je kritikovale zbog izgradnje infrastrukture na ostrvima na koja pravo polažu i druge azijske zemlje, da nema neprijateljske namere i da nema razloga za zabrinutost.

Pista na grebenu dugačka je 3.000 metara i jedna je od tri koje je Kina sagradila u proteklih godinu dana na ostrvima Spretli. Probni letovi civilnih aviona izvedeni su u januaru, a sada je stigao prvi vojni avion.

U tekstu na naslovnoj stranici zvaničnog lista kineske vojske navodi se da je vojni avion koji je u nedelju patrolirao područjem Južnog kineskog mora primio poziv u pomoć sa grebena Fajri kros. Trojici teško bolesnih radnika hitno je bila potrebna pomoć, pa su prevezeni transportnim avionom na kinesko ostrvo Hajnan.

To je prvi put da je kineska vojska javno priznala sletanje na arhipelag.

Pista je dovoljno dugačka za borbene avione dugog dometa i transportne avione, kao i za najbolje kineske lovce, što najmnogoljudnijoj zemlji na svetu omogućava prisutnost duboko u morskom području jugoistočne Azije, što do sada nije imala.

Na arhipelag pravo polažu i Vijetnam, Malezija, Brunej, Filipini i Tajvan.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track