PUTIN OBEĆAO ASADU: Neću dozvoliti da izgubiš rat protiv džihadista
Foto: REUTERS 26 2 2016

Tvrdnje britanskog političara

PUTIN OBEĆAO ASADU: Neću dozvoliti da izgubiš rat protiv džihadista

Planeta -

Ruski predsednik Vladimir Putin otvoreno je i direktno obećao sirijskom kolegi Bašaru Asasdu da će ga podržati u njegovoj borbi protiv džihadističkih grupa, objavili su sirijski mediji.

Ovo tvrdi funkcioner britanske Konzervativne stranke Dejvid Dejvis, koji se nedavno sreo sa Asadom tokom utvrđivanja situacije u Siriji.

Tokom sastanka, Dejvid je upitao o razlozima kontroverznog saopštenja Rusa da delimično povlače svoju vojsku iz Sirije sredinom marta, na šta mu je Asad odgovorio da je razlog "jer je Rusija bila oštro kritikovana zbog odugovlačenja mirovnih pregovora".

Konzervativni britanski poslanik otkriva da Asad dobio lično uveravanje od Putina da Rusija "neće dozvoliti da Asad izgubi". Ovaj razgovor, kaže Dejvis, desio se tokom Asadove posete Moskvi u oktobru 2015. godine.

Rusija je počela svoju vojnu kampanju protiv Islamske države i Al Kaide u Siriji u septembru 2015. godine na formalni zahtev predsednika Sirije da pomogne u pobedi terorističkih grupa.

Vojna intervencija se pokazala kao izuzetno efikasna u pokušaju sirijskih snaga da povrate teritorije u ratom razorenoj zemlji. Putine je 15. marta 2016. godine naložilo delimično povlačenje iz Sirije. Međutim, ruski vazdušni napadi su bili od presudnog značaja u proterivanju ID sa dva ključna uporišta u Palmiri i Al Kariatainu.

(Almasdarnews)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track