OTOPLJAVANJE ODNOSA: Putin prihvatio poziv da poseti Pariz
Foto: Ap

Poseta francuskog ministra Moskvi

OTOPLJAVANJE ODNOSA: Putin prihvatio poziv da poseti Pariz

Planeta -

Poseta ruskog predsednika Francuskoj mogla bi da se podudari sa otvaranjem ruske crkve i kulturnog centra čija gradnja je u toku u Parizu, navodi agencija Frans pres

MOSKVA - Francuski ministar spoljnih poslova Žan-Mark Ero sastao se danas u moskvi s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom i ruskim kolegom Sergejom Lavrovim i pozvao Putina da poseti Pariz u oktobru. "Preneo sam Putinu pozdrave predsednika (Fransoa) Olanda i poziv za posetu u oktobru povodom otvaranja jedne izložbe", rekao je Ero na početku sastanka sa ruskim šefom diplomatije Sergejom Lavrovim.

On je rekao da veruje da će Putin doći jer je načelno prihvatio poziv. Ero je dodao da dve zemlje imaju odgovornost da prodube razmenu uprkos tome što postoje pitanja oko kojih se ne slažu i dodao da su odnosi Francuske i Rusije uvek intenzivni.

Poseta ruskog predsednika Francuskoj mogla bi da se podudari sa otvaranjem ruske crkve i kulturnog centra čija gradnja je u toku u Parizu, navodi agencija Frans pres. Posle sastanka s Lavrovim francuski ministar je rekao da je razmena dve zemlje "ispod njihovog potencijala" i dodao da je ona otežana zbog Evropskih sankcija Rusiji, uvedenih zbog Ukrajine. On je dodao da te sankcije nisu same po sebi cilj, već da im je cilj da se uspostavi mir u Ukrajini, gde traje sukob izmedju separatista i ukrajinske vlade.

"Sve strane treba da ispunjavaju svoje obaveze", rekao je Ero i dodao da Moskva treba da utiče na ukrajinske separatiste da poštuju primirje na istoku Ukrajine. Francuski šef diplomatije je takodje sa ruskim kolegom razgovarao o krizi u Libiji i sirijskom sukobu. Lavrov je ocenio posle sastanka da Francuska ostaje ključni partner Rusije na medjunarodnom planu. "Polazimo od činjenice da krize dolaze i odlaze, a da tradicije ostaju zauvek", rekao je Lavrov.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track