MONSTRUMI: Džihadisti ubijaju svoje ranjenike i prodaju organe
Foto: AP

Islamska država pribegla najdrastičnijim merama

MONSTRUMI: Džihadisti ubijaju svoje ranjenike i prodaju organe

Planeta -

Doktori u Mosulu dobili naređenje da od jednog ranjenog ekstremiste uzmu organe, koji su završili na crnom tržištu. Zbog pada cena nafte i gubitka teritorije prihodi im pali za trećinu

KUVAJT - Islamska država pribegla je najdrastičnijim merama - ubijanju svojih ranjenika i prodaji njihovih organa na crnom tržištu da bi ublažila gubitak prihoda, koji su se smanjili za trećinu! Kako prenosi ugledni kuvajtski dnevnik Sabah, doktori Islamske države u Mosulu u Iraku dobili su naredbu da od jednog mladog ranjenog ekstremiste uzmu organe, koji su potom prodati.- Doktori su dobili naređenje pod pretnjom da će biti kažnjeni ako ne poslušaju. Morali su to da urade i od ranjenika su uzeti organi - naveo je anonimni izvor Sabaha iz Mosula.Krv od zarobljenikaOvo nije prvi put da se Islamska država optužuje za prodaju ljudskih organa na crnom tržištu. U pitanju je biznis koji godišnje donosi na stotine miliona dolara. Brojni svetski mediji ranije su objavili da islamisti primoravaju svoje zatvorenike da daju krv koja se potom koristi u lečenju njihovih ranjenika. Agencija Fars prenela je da su krv morali da daju svi zarobljenici, bez obzira na pol ili uzrast.Američka agencija IHS pre dva dana je objavila da su prihodi Islamske države na mesečnom nivou smanjeni sa 90 na oko 56 miliona dolara. Glavni razlozi tome su gubitak teritorije, pad cena nafte i manja proizvodnja zbog američkog bombardovanja.- Islamska država je i dalje značajna sila u regionu, ali pad prihoda joj stvara veliki problem na duže staze - rekao je analitičar Ludviko Karlino.Plata za strane borceTeritorija kojom IS vlada smanjena je od 2014. godine za 22 odsto, dok je broj stanovnika na njoj pao sa devet na oko šest miliona.Islamska država ostvaruje oko 50 odsto svojih prihoda oporezivanjem i konfiskacijom, 43 odsto prodajom nafte, a ostatak trgovinom drogom i prodajom električne energije i donacijama, navodi se u izveštaju.Da su islamisti u krizi, svedoči i podatak da odnedavno građani osuđeni po šerijatskom zakonu na fizičko kažnjavanje mogu da budu pošteđeni u zamenu za novac. Islamska država finansijska sredstva koristi za namirivanje plata stranih boraca, kojih, prema pojedinim procenama, u Iraku i Siriji ima oko 30.000 iz celog sveta.

Akcija u ŠpanijiHAPŠENJE U PALMA DE MAJORKISamo dan nakon što su brojni svetski mediji preneli da Islamska država planira da ovog leta izvede krvave napade na plažama Francuske, Italije i Španije, u Palma de Majorki je uhapšen čovek za koga se sumnja da je pripadao jednoj terorističkoj ćeliji islamista. Uhapšeni je poreklom iz Maroka i bio je zadužen za regrutovanje ratnika za Siriju i Irak.

Poreklo ekstremistaREGRUTI IZ 70 ZEMALJAAnaliza podataka dobijenih iz dokumenata koje je predao jedan dezerter pokazuje da su regruti te džihadističke organizacije poreklom iz više od 70 država sveta. Njihova starost se kreće od 12 do 70 godina, a prosečno imaju između 26 i 27 godina. Najbrojniju nacionalnost, sa 579 novih pripadnika, čine Saudijci. U proseku su dobro obrazovani: 1.371 je završio srednju školu, dok 1.028 džihadista pohađa univerzitete.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track