Timošenkova pristala na lečenje

Ukrajina

Timošenkova pristala na lečenje

Planeta -
Počeli smo s dijetetskom ishranom, pacijent je potpuno snabdeven sertifikovani proizvodima i dijetu nadgleda njen doktor iz Berlina Luc Harms

KIJEV - Bivša premijerka Ukrajine Julija Timošenko, koja je iz zatvora prebačena u bolnicu, pristala je da bude podvrgnuta medicinskom tretmanu u Centralnoj klinici u Harkovu, rekao je danas šef doktora te medicinske institucije Mihailo Afanasjev.

"Počeli smo s dijetetskom ishranom, pacijent je potpuno snabdeven sertifikovani proizvodima i dijetu nadgleda njen doktor iz Berlina Luc Harms", kazao je Afanasjev.

Prema njegovim rečima, dr Harms sprovodi i terapeutske procedure.

"Terapija lekovima će za sada biti ograničena zbog dužeg gladovanja Timošenkove, ali će se svakim danom ona povećavati", rekao je glavni doktor.

Upitan od novinara agencije UKRINFORM da li je tokom medicinskih ispitivanja Timošenkove urađena i analiza krvi, doktor je odgovorio da je to deo lečenja pacijanta i da on neće to da komentariše.

Zamenik šefa državne zatvorske službe u regionu Harkova Andrej Lapinski rekao je da je Timošenkova pod stalnim video nadzorom i da su na prozorima njene bolničke sobe rešetke, prenela je ukrajinska agencija.

Prema njegovim rečima, to je urađeno "prvenstveno zbog bezbednosti pacijenta".

Bivša premijerka Ukrajine služi sedmogodišnju zatvorsku kaznu na koju je osuđena prošle jeseni zbog potpisivanja štetnih gasnih ugovora sa Rusijom, a u međuvremenu protiv nje je podignuto još desetak optužnica za različita krivična dela pronevere, pranja novca i utaje poreza.

Ona pati od bolova u leđima, zbog čega je više puta premeštana u bolnicu, a jednom, kako tvrdi, i protiv svoje volje i uz upotrebu sile, zbog čega je započela štrajk glađu.

Zbog pogoršanog stanja Timošenkova se sada nalazi u bolnici pod nadzorom lekara iz Nemačke, a značajan broj evropskih lidera najavio je mogućnost bojkota Evropskog prvenstva u fudbalu koje 8. juna počinje u Ukrajini i Poljskoj, tražeći zaštitu ljudskih prava Timošenkove.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track