PREPOZNALI GA: Briselski bombaš Lahraui bio džihadista ID i čuvao strane taoce u Siriji!
Foto: Fonet/AP

Zlikovac

PREPOZNALI GA: Briselski bombaš Lahraui bio džihadista ID i čuvao strane taoce u Siriji!

Planeta -

Nadžima Lahrauija je kao jednog od zatvorskih čuvara identifikovalo nekoliko Francuza koje je teroristička Islamska država zarobila u Siriji, navode izvori bliski istrazi.

Prema jednom od tih izvora, četvoro francuskih novinara kidnapovanih u Siriji 2013. i 2014. godine identifikovalo je čuvara po imenu "Abu Idris".

Jedan od tih novinara, Nikola Enen, "zvanično je identifikovao" Abuda Idrisa kao Nadžima Lahrauija, rekla je njegov advokat Mari-Lor Enguf, navode francuski mediji.

Lahraui (24) je jedan od dvojice kamikaza koji su pre tačno meseca dana izveli napad na briselskom aerodromu, a belgijska televizijska stanica VTM je juče javila da je on pet godina (od 2012.) radio na tom aerodromu. Sumnja se da je Lašraui radio i u Evropskom parlamentu.

Evropski bezbednosni zvaničnici ranije su saopštili da je Lahraui osumnjičen da je pravio bombe za napad u Parizu u novembru prošle godine, kada je poginulo 130 osoba. Lahraui je rođen u Maroku, a njegov DNK pronađen je na eksplozivima korišćenim u terorističkim napadima na Pariz 13. novembra, kao i u stranu u Briselu, u kojem je u decembru prošle godine pronađena oprema za pravljenje bombi i otisci prstiju Saleha Abdeslama, glavnog osumnjičenog za napade u Parizu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track