(FOTO) O NJEMU NIKO NE GOVORI: Ovo je najdiktatorskiji režim današnjice
Foto: Reuters

Brutalnost i sujeverje

(FOTO) O NJEMU NIKO NE GOVORI: Ovo je najdiktatorskiji režim današnjice

Planeta -

Ova afrička država se suočava s nezapamćenim talasom protesta. Sprema se ili prekretnica ili totalno krvoproliće

Od kada je pruzeo vlast 1994. godine, Jahja Džameh predvodi jedan od najdiktatorskijih režima na svetu. Ekscentrini predsednik Gambije, koji izvodi egzorcizam i tvrdi da leči sidu biljnim lekovima, vlada malenom zapadnoafričkom državom uz pomoć svojevrsne mešavine sujeverja i straha. Mučenja, nestanci i egzekucije samo su neke od omiljenih taktika ozloglašenih gambijskih bezbednosnih službi.Džameh je, čini se, na dobrom putu da dobije peti petogodišnji mandat na izborima zakazanim za decembar, koji će se po svemu sudeći odigrati bez međunarodnih posmatrača. Jedino što može da promeni očekivani tok događaja jeste nezapamćen talas protesta koji preti da preraste u pravu revoluciju.

Foto: Profimedia, Protesti protiv Jahje Džameha u Gambiji
Foto: Profimedia, Protesti protiv Jahje Džameha u Gambiji

Tenzije u Gambiji rastu godinama, ne samo zbog represije, korupcije, nestašica hrane i katastrofalne ekonomske situacije, već i zbog zakona koji dozvoljava bezbednosnim službama da otvore vatru na demonstrante i da za to ne snose nikakvu odgovornost.Bez obzira za rizike, frustracije su "prelile čašu" i hiljade građana Gambije izašlo je na ulice gde traže reforme izbornog sistema. Prvi protest ugušen je suzavcem, ali dva dana kasnije na ulice je izašao još veći broj ljudi. Policija je odgovorila bojevom municijom, a oko 55 osoba je uhapšeno, od kojih su mnogu brutalno prebijeni.

Foto: AP, Plakati sa likom Jahje Džameha povodom obeležavanja 20 godina revolucije u Gambiji
Foto: AP, Plakati sa likom Jahje Džameha povodom obeležavanja 20 godina revolucije u Gambiji

Najšokantnije od svega jeste što je Solo Sandeng, vođa omladinskog opozicionog pokreta Ujedinjena Demokratska Partija (UDP), mučen u zatvoru sve dok nije preminuo. Nakon vesti o njegovoj smrti, UDP se opet okupio na mirnom maršu kojim je zahtevao odgovore. Sekretar Usainu Darboe i ostali viši zvaničnici partije su tom prilikom uhapšeni.Premda je UN pozvao gambijsku vladu da postupi suzdržano, Džameh ne deluje kao da će popustiti po pitanju "nezakonitih okupljanja" i opozicije.

Foto: Profimedia, Protesti protiv Jahje Džameha u Londonu
Foto: Profimedia, Protesti protiv Jahje Džameha u Londonu

Tek pre par meseci se kolo sreće okrenulo protiv Džameha, kada je do tada nezainteresovana međunarodna zajednica prvi put odgovorila. Naime, nakon što je Džameh naveo da želi "homoseksualce da ubija kao komarce", EU je suspendovanjem 186 miliona evra pomoći Gambiji.Naznaka izolacije načinila je Džameha ranjivijim kod kuće, što je opozicija iskoristila i počela je da se ujedinjuje oko zajedničkog cilja - svrgavanja diktatora. Borba će biti teška, ali barem je počela.Pogledajte još na portalu Newsweek.rs:NEWSWEEK PREDSTAVLJA Kapetan Stevan Ignjatović: Čuvar ljudskih duša i avionaNesalomivi duh Damaska: Evo kako se mladi provode u razorenoj prestonici Sirije (FOTO)Istorijski susret na pepelu rajha: Ovo je trenutak kada su se Istok i Zapad rukovali (FOTO)Najveći udar do sada: RAF bacio tonu teške bombe na Islamsku državu (FOTO, VIDEO)Elektronski rat: Ovaj ruski sistem će "prizemljiti" najnaprednije borbene avione

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track