Molitva za zločince: Palili sveće za Gotovinu

Molitva za zločince: Palili sveće za Gotovinu

Planeta -
Hrvati u celom svetu organizovali akciju „Plamen slobode“ u znak podrške generalima osuđenim za progon Srba

ZAGREB - Prognali Srbe, a sad bi na slobodu.Hrvati širom planete juče su palili sveće pred današnji početak rasprave Haškog suda po žalbi generala Ante Gotovine i Mladena Markača, koji su osuđeni na 24 i 18 godina zatvora zbog ratnih zločina na prostoru bivše Jugoslavije. Akciju „Plamen slobode“ organizovao je Hrvatski svetski kongres, koji okuplja dijasporu.

Centralna manifestacija održana je u Pakoštanima kod Zadra, u Hrvatskoj, rodnom mestu Gotovine, a prema navodima organizatora, akciji su se pridružili Hrvati u stotinak različitih gradova na svim kontinentima, Buenos Ajresu, Sao Paulu, Vankuveru, Londonu, Singapuru, Njujorku i Parizu, a posebno težište aktivnosti bilo je u Nemačkoj, gde gotovo da nema većeg grada koji nije učestvovao u akciji.

U Melburnu u Australiji su igrači Melburn Kroacije nakon prvenstvene utakmice protiv Hajdelberg junajteda, na svom stadionu zapalili sveće i poručili: „Hrvatski generali, mi smo s vama“.

U saopštenju organizatora navodi se da „Kongres globalnom akcijom želi da ujedini Hrvate u domovini i iseljeništvu i da podseti na čast i dignitet odbrambenog Domovinskog rata i operacije „Oluja“, koja je u Hagu, u sklopu prvostepene presude protiv hrvatskih generala Ante Gotovine i Mladena Markača, nepravedno nazvana udruženim zločinačkim poduhvatom“.

Gotovinin prijatelj Željko Dilber, koji je s njim u svakodnevnom kontaktu, kaže da general veruje da će uspeti da dokaže svoju nevinost u Hagu.

- On je optimista od prvog dana, bez obzira na ovo sve. Kako veruje u svoju nevinost, tako veruje da će to uspeti i da dokaže - rekao je Dilber za hrvatske medije.

Inače, suđenje Gotovini i Markaču završava se danas raspravom o žalbama optuženih, koji tvrde da su nevini. Konačna presuda hrvatskim generalima očekuje se sledeće godine.

Mladen Markač (57)

bivŠi komandant specijalnih policijskih jedinica MUP Republike Hrvatske

- optužnica podignuta 2004, nakon čega se dobrovoljno predao Tribunalu, a zatim je bio pušten na privremenu slobodu do početka suđenja

- 15. aprila 2011. osuđen na 18 godina zatvora, iako su tužioci tražili 23 godine

- osuđen je za progon, prisilno premeštanje i deportaciju, pljačkanje javne i privatne imovine, razaranje naselja, ubistva i nehumana dela i okrutno postupanje prema srpskim civilima u Krajini tokom i posle „Oluje“, od 4. avgusta do kraja septembra 1995.

Ante Gotovina (57) bivŠi general Hrvatske vojske

- optužen za ratne zločine u „Oluji“ 2001, bio u bekstvu do decembra 2005, kad je uhapšen u Španiji, i od tada je u pritvoru Haškog tribunala

- 15. aprila 2011. osuđen na 24 godine zatvora, iako su tužioci tražili 27 godina

- osuđen je za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu s ciljem trajnog uklanjanja srpske populacije iz Republike Srpske Krajine tokom operacije „Oluja“, a sve do 15. novembra 1995. bio je deo udruženog zločinačkog poduhvata, čiji je cilj bio etnički očistiti to područje od Srba. Taj naum je sproveo zajedno s tadašnjim hrvatskim predsednikom Franjom Tuđmanom, ministrom odbrane Gojkom Šuškom, načelnicima Glavnog štaba Hrvatske vojske Jankom Bobetkom i Zvonimirom Cervenkom

Čermak oslobođen

Policijski general Ivan Čermak, koji je takođe bio optužen za progon, prisilno premeštanje i deportaciju, pljačkanje javne i privatne imovine, bezobzirno razaranje naselja, ubistva i nehumana dela i okrutno postupanje prema srpskim civilima u Kninskoj Krajini tokom i posle „Oluje“, od 4. avgusta do kraja septembra 1995. oslobođen je svih optužbi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track