(VIDEO) NEREDI U BAGDADU: Demonstranti napuštaju parlament u koji su danas upali
Foto: Reuters

Nezadovoljni

(VIDEO) NEREDI U BAGDADU: Demonstranti napuštaju parlament u koji su danas upali

Planeta -

Demonstranti u Iraku, od kojih su većina pristalice šiitskog muslimanskog sveštenika Muktade al Sadra, počeli su da napuštaju zgradu parlamenta, u koju su upali ranije danas, javio je fotograf AFP-a.

Pripadnici grupe "Saraja al Salam“, koju je osnovao al Sadr, mogli su se videti kako naređuju demonstrantima da napuste kompleks, šest sati nakon što su upali u dobro utvrđenu "Zelenu zonu" u Bagdadu, u kojoj se nalaze najvažnije vladine institucije i strane ambasade. Iračke bezbednosne snage ranije danas su ispalile suzavac i metke u vazduh kako bi zaustavile dodatne pristalice šiitskog muslimanskog sveštenika da uđu u "Zelenu zonu", saopštila je policija i pristalice Sadra.

Specijalni jedinice i snage predsedničke garde pokušale su da onemoguće demonstrante da pređu most u blizini američke ambasade, rekao je jedan od izvora, preneo je Rojters.

Nekoliko hiljada demonstranata upalo je danas u dobro utvrđenu "Zelenu zonu" u Bagdadu, u kojoj se nalaze najvažnije vladine institucije i strane ambasade, a nekoliko njih opljačkalo je zgradu parlamenta pošto poslanici nisu izglasali novi kabinet ministara.

Novinar francuske agencije AFP navodi da je hiljade "besnih" demonstranata ušlo u zabranjenu zonu, od kojih je nekoliko počelo da pljačka zgradu parlamenta.

Prema rečima dvoje Rojtersovih svedoka, više stotina pristalica šiitskog muslimanskog sveštenika Muktada al Sadra upalo je u "Zelenu zonu", a pojedini su ušli i u zgradu parlamenta. Demonstranti, koji su se okupili ispred dobro utvrđene zone, prešli su most iznad reke Tigar uzvikujući "Bežite kukavice" misleći na, navodi jedan od svedoka, poslanike koji su napuštali zgradu parlamenta.

Jedan stražar na kontrolnom punktu rekao je da demonstranti nisu pretresani pre ulaska, a na jednom televizijskog snimku vidi se kako oni mašu iračkim zastavama uzvikujući "Mirno, mirno" dok su pojedini stajali na betonskim zidovima koji ograđuju Zelenu zonu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track