Italija diže vojsku zbog političkog nasilja
Foto: GLAS

Italija diže vojsku zbog političkog nasilja

Planeta -
Demonstracije protiv programa štednje bile uglavnom mirne, dok prošle sedmice izvršni direktor "Finmekanike" nije pogođen metkom u nogu

MILANO - Italija razmatra mogućnost upotrebe vojske radi zaštite odbrambenog konglomerata "Finmekanika" i poreske agencije "Ekvitalija" koji su bili mete napada što pojačava bojazan od političkog nasilja, izjavila je italijanska ministarka unutrašnjih poslova Anamarija Kančelijeri u intervjuu dnevniku La Republika.

Demonstracije protiv programa štednje bile su uglavnom mirne, a prošle sedmice jedna anarhistička grupa preuzela odgovornost za napad u kojem je izvršni direktor "Finmekanike", Roberto Adinolfi, pogođen metkom u nogu. Kančelijerijeva je kazala da je država primorana da "podigne gard" kako bi se izbegla moguća eskalacija ove situacije, prenosi Rojters.

Italijanska ministarka je istakla da bi upotreba vojske radi zaštite potencijalnih meta bila jedno od mogućih rešenja. Iduće sedmice se sastaje komisija za nacionalnu bezbednost, ističe britanska agencija. Sa svoje strane Kančelijerijeva kaže da je agenciji "Ekvitalija" potrebna bolja zaštita, jer je postala meta mogućeg napada i dodaje da je "svaki napad na Ekvitaliju napad na državu".

Adinolfi je ranjen iz vatrenog oružja pre šest dana u napadu koji je izvršila jedna maskirana osoba a odgovornost je preuzelo krilo Neformalne anarhističke federacije koje je preuzelo odgovornost i za seriju napada bombama u pismima koja su ranije poslata zvaničnima "Ekvitalije" uključujući i generalnom direktoru. Ova grupa je saopštila da će izvršiti još sedam napada.

Kako Rojters podseća, ultralevičarske crvene brigade vršile su terorističke napade po Italiji tokom 70-tih godina prošloga veka a mete su im bile pripadnici političkog, vojnog i industrijskog establišmenta. Sa svoje strane vlada premijera Marija Montija preduzela je niz radikalnih mera u cilju smanjenja ogromno velikog javnog duga, kao što je povećanje poreza, smanjenje penzija i otvaranje tržišta rada.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track