SKANDALOZNI TAJNI PREGOVORI SAD I EU: Procureli dokumenti otkrili istinu skrivenu od milijardu ljudi
Foto: Youtube/Printscreen

Pale maske

SKANDALOZNI TAJNI PREGOVORI SAD I EU: Procureli dokumenti otkrili istinu skrivenu od milijardu ljudi

Planeta -

Organizacija za zaštitu životne okoline Grinpis objavila je delove Transatlantskog trgovinskog i investicionog partnerstva TTIP o kojem u tajnosti pregovaraju SAD i Evropska unija. Tvrde da Evropi nakon sklapanja sporazuma prete niži standardi zaštite hrane i životne okoline od onih koji važe sada, te da bi pregovori trebalo da budu zaustavljeni.

U Grinpisu su ogorčeni predloženim sporazumom o trgovinsko-investicionom partnerstvu Evropske unije i SAD. Zameraju mu davanje prevelike moći velikim multinacionalnim kompanijama na štetu običnih građana.

"Ovo smo uradili da pokrenemo javnu raspravu. Želimo da rasvetlimo ove skandalozno netransparentne pregovore. Neverovatno je da gotovo milijardu ljudi u Europi i SAD ne zna ništa o tim pregovorima, a konačni dogovor uticaće na gotovo sve aspekte njihovih života", rekao je Stefan Krug, politički predstavnik Grinpisa.

Holandski Grinpis, objavio je 248 stranica teksta podeljenih u 13 poglavlja, što je otprilike polovina celokupnog sporazuma. Dokumenti su datirani početkom prošlog meseca, pre prošlonedeljne runde pregovora u Njujorku.

AUSTRIJA PROTIV SPRORAZUMA

Austrijski kancelar Verner Fajman istakao je da Austrija trenutno zasigurno ne može dati pristanak sporazumu o slobodnoj trgovini između EU i SAD.

"Moja skeptičnost prema TTIP se pokazala opravdanom najnovijim objavama”, istakao je on u saopštenju povodom objavljivanja dokumenata o pregovorima u vezi sa tim sporazumom.

Fajman je poručio da se pokazalo da, s pravom postojeća zabrinutost građana, mora biti shvaćena ozbiljno. Privatni arbitražni sudovi se moraju odbiti, a zbog toga i TTIP.

Takođe, naglasio je, Austrija neće dozvoliti miniranje socijalnih, ekoloških i standarda u oblasti namirnica.

"Slabljenje naših standarda ne dolazi u obzir", poručio je i vicekancelar i ministar privrede Rajnhold Miterlener.

On je istakao da postoje granice koje ne smeju biti prekoračene, i da će Austrija dati svoj pristanak ishodu pregovora samo ako budu obezbeđeni visoki standardi i postignut fer dogovor.

I ministar poljoprivrede Andre Ruprehter poručuje da Austrija neće svoju poljoprivredu žrtvovati zarad sporazuma o slobodnoj trgovini.

On je podvukao da Evropska komisija mora da vodi oštre pregovore i najavio da je Austrija spremna da kaže "ne" TTIP.

Miterlener je podsetio da, nakon što se postigne dogovore između EU i SAD, nacionalni parlamenti i Evropski parlament moraju da glasaju o finalnom tekstu.

PALE SU MASKE

Kontroverzni TTIP zbog tajne prirode pregovora o trgovačkom sporazumu između SAD i Evrope izaziva u javnosti vatrene prepirke, a vatra se upravo dodatno rasplamsala nakon što su iscurili dokumenti o pregovorima.

Dokumenti, koje je u javnost pustio Grinpis, pokazuju da su pregovori na tankim nogama, a aktivisti koji se protive TTIP tvrde da sporazum neće preživeti curenje.

"Sada kad možemo videti sam tekst, evropski pregovarači nemaju se više gde skriti. Rukavice su skinute i sada ih čeka prava borba", rekao je za britanski Indipendent Džon Hilari iz organizacije "War on Want".

Dokumenti o pregovorima, koji su procurili, daju naznake da SAD žele da promene regulativni okvir u Evropi kako bi se smanjila zaštita okoline, prava potrošača i slične pozicije koje EU daje svojim građanima. Predstavnici obe strane izgleda da su stali pred "nepomirljivim" razlikama koje bi mogle potkopati potpisivanje ovog vrlo kontroverznog sporazuma, barem prema mišljenju aktivista.

Dokumenti upućuju da SAD žele oslabiti "princip predostrožnosti" kojima se EU upravlja u slučaju potencijalno opasnih proizvoda. Američka je praksa da se su takvim slučajevima rizik minimalizuje, umesto da se izbegne, a takvo bi regulatorno "olakšavanje" moglo zadesiti i Evropu ukoliko sprazum stupi na snagu.

Nadalje, ukoliko EU želi da menja sličnu regulativu, mora o tome obavestiti SAD i američke korporacije, što im daje sličan uticaj na zakonodavstvo kao i evropskim kompanijama.

(Tanjug/Aljazeera)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track