(VIDEO) POBEDIO UPRKOS SVIMA: Tramp juriša na predsedničku nominaciju, njegov rival Kruz odustao!
Foto: Reuters

Gotovo je!

(VIDEO) POBEDIO UPRKOS SVIMA: Tramp juriša na predsedničku nominaciju, njegov rival Kruz odustao!

Planeta -

Donald Tramp je sioć tako ubedljivo pobedio na stranačkim predizbrima u Indijani da se njegov rival Ted Kruz povukao iz trke za republikansku predsedničku nominaciju.

Sada je već sasvim izvesno da će Donald Tramp biti republikanski predsednički kandidat. On je u Indijani dobio 54,2 odsto glasova, Kruz 32,8 odsto, a Džon Kejsik 10 odsto, koji toliko slabo stoji da nema ni teorijske šanse da osvoji nominaciju.

Njujorški tajkun koji je zapaljivim govorima i kontroverznim izjavama podelio stranku uspeo je da postane jedini kadidat za republikansku predsedničku nominaciju iako su protiv njega lobirali i mnogi vodeći republikanci, između ostalih i bivši predsednik SAD Džordž Buš i republikanski kandidat na prošlim predsedničkim izborima Mit Romni.

I evo kako su se stvari odjednom promenile: čim je Kruz objavio da se povlači, iz Republikanske su stranke objavili da je vreme da se partija ujedini iza Trumpa i koncentriše na pobedu nad Hilari Klinton, za koju se veruje da će biti kandidat Demokratske stranke iako ju je sinoć u Indijani pobedio Berni Sanders.

"Sve smo uložili u Indijanu, ali birači su odabrali drugačiji put. Teška srca, ali s bezgraničnim optimizmom kad je budućnost našeg naroda u pitanju, moram da vam kažem da obustavljamo našu kampanju", izjavio je sinoć Kruz u Indijani podsećajući da je uvek govorio da će se boriti dok postoje šanse da osvoji nominaciju. Ipak, nije rekao da li će podržati njujorškog milijardera.

Trump je na svom skupu u kratkom govoru rekao da je Kruz bio težak protivnik.

"Ne znam da li mu se sviđam ili ne, ali bio je stvarno težak, jako težak protivnik. Večeras je doneo hrabru odluku jer republikanci sada treba da se ujedine da bismo pobedili Hilari Klinton", poručio je Tramp i ukratko se osvrnuo na neke od osnovnih tačaka svog programa.

Ali nije se suzdržao da na omiljenom Tviteru prokomentariše Kruzove reči:

"Vau, lažljivi Ted Kruz je stvarno odlepio danas. Napravio je razne sumanute optužbe. Ne može da funkcioniše pod pritiskom - nimalo predsednički. Tužno!", napisao je Tramp.

U Indijani su sinoć održani predizbori i u demokratskom taboru, na kojima je Berni Sanders iznenadio jer je osvojio 53,2 odsto glasova, a Hilari Klinton 46,8 odsto. Međutim, većina analitičara smatra da to neće preterano uzdrmati Klintonovu, koja ima mnogo više delegata za demokratsku predsedničku nominaciju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja