HOĆE DA UČVRSTI SVOJU VLADAVINU: Sestru Kim Džžong-una očekuje važžna uloga u držžavnom vrhu?
Foto: Twitter/screenshot

Jo-džong

HOĆE DA UČVRSTI SVOJU VLADAVINU: Sestru Kim Džžong-una očekuje važžna uloga u držžavnom vrhu?

Planeta -

Dok se u Pjongjangu održava prvi kongres vladajuće Radničke partije u poslednjih 36 godina, na kojem bi severnokorejski lider Kim Džong-un trebalo da dodatno učvrsti svoju vladavinu, posmatrači tvrde da njegovu sestru Jo-džong očekuje važna uloga u najvišem rukovodstvu zemlje.

Eksperti kažu da bi Jo-džong, koja se povremeno pojavljuje iza brata na medijskim snimcima i fotografijama, mogla da dobije ministarsko mesto u vladajućoj partiji, navodi agencija Jonhap. Ovaj potez će verovatno biti viđen kao deo šireg plana Kim Džong-una da učvrsti vlast unutar svoje stranke i u čitavoj zemlji, ocenjuje BBC.

Kim Jo-džong je najmlađa kćerka pokojnog lidera Kim Džong-ila, a njena majka je i majka Kim Džong-una i njihovog brata Kim Džong-čola, objavljeno je na sajtu o severnokorejskim liderima koji uređuje analitičar Majkl Meden. Rođena 1987, ona je, kako navode mediji, veoma bliska sa Džong-unom, koji je četiri godine stariji od nje, a oboje su u istom periodu živeli i studirali u Bernu u Švajcarskoj.

Kim Jo-džong je, navodno, udata za sina moćnog sekretara vladajuće partije Čoe Rjong-haea. Njen glavni posao je da štiti reputaciju svog brata, a u te svrhe je imala ključnu ulogu u ministarstvu za partijsku propagandu 2014. godine. Mediji tvde da ona organizuje sva bratova javna pojavljivanja, uključujući putovanja i logistiku, a takođe je njegov politički savetnik. Proteklih godina je u više navrata bila u centru medijske pažnje, pojavivši se na državnoj sahrani svog oca 2011. i kada joj je brat izabran za lidera 2014.

U oktobru prošle godine su kružile glasine da ju je Kim Džong-un otpustio iz ministarstva za propagandu zbog toga što nije dobro obavljala taj posao. Posmatrači su, međutim, uvereni da joj je namenjena visoka funkcija u državnom rukovodstvu, mesto koje se za nju priprema još od 2008, kada su pravljeni veliki planovi o nasleđivanju nakon što se pogoršalo zdravstveno stanje tadašnjeg lidera Kim Džong-ila.

Čak se spekulisalo da bi ona mogla biti kandidat za preuzimanje vlasti od svog brata kada se on tokom dužeg perioda povukao iz javnosti 2014. Kimovu sestru opisuju kao dobroćudnu osobu, rekao je Meden za BBC, dok mediji navode da je ona rasla "pod staklenim zvonom" i uz jako obezbeđenje, te da ostali članovi porodice Kim nisu sa njom u kontaktu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track