VREĐAO DOSTOJANSTVO ZEMLJE: Severna Koreja proterala britanskog novinara
Foto: Youtube/Printscreen

Izveštavao sa kongresa

VREĐAO DOSTOJANSTVO ZEMLJE: Severna Koreja proterala britanskog novinara

Planeta -

Novinar britanske stanice BBC, uhapšen u petak, biće proteran iz Severne Koreje zbog navodnog vređanja dostojanstva te zemlje.

Američka agencija naovodi da su vlasti Severne Koreje pozvale veći broj stranih medija da prate Kongres vladajuće Radničke partije, inače prvi u poslednjih 36 godina.

Novinar Rupert Vingfild Hejz je trbalo da otputuje u petak nakon što je pratio grupu lauerata Nobelove nagrade na putu po Severnoj Koreji, ali je na aerodromu priveden i saslušan. Generalni sekretar severnokorejskog Nacionalnog komiteta za mir rekao je da je novinar u svojim izveštajima izvrtao činjenice i "pisao loše o sistemu i rukovodstvu zemlje".

On je dodao da je Vigfild Hejz napisao izvinjenje, ali da će danas biti proteran i da mu više nikad neće biti dozvoljen ulazak u zemlju. BBC je saopštio da je Vigfild Hejz priveden zajedno sa producentom Marijom Birn i kamermanom Metjuom Godardom i da su svi odvedeni na aerodrom u Pjongjangu.

U prestonici Severne Koreje nalazi se oko 100 stranih novinara povodom Kongresa, ali da oni zapravo nemaju mogućnost da prate izlaganja delegata, već da ih vlasti vode u obilazak odabranih lokacija po gradu i okolini.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track