ERDOGAN: Ukidanje viza će ubrzati članstvo Turske u EU
Foto: Reuters, 28.03.2016.

Spustio loptu

ERDOGAN: Ukidanje viza će ubrzati članstvo Turske u EU

Planeta -

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan danas je izrazio nadu da će dogovor o ukidanju viza građanima Turske za putovanje u zemlje "šengenske zone" pomoći da se ubrzaju pregovori zvanične Ankare o članstvu u Evropskoj uniji.

"Nadam se da će ukidanje viza biti pozitivan korak prema ispunjenju datih obećanja i ubrzanju procesa priključenja", navodi se u saopštenju Erdogana, u kojem se potvrđuje da je članstvo u Uniji "strateški cilj" za Ankaru.

Ta Erdoganova poruka povodom Dana Evrope objavljena je samo nekoliko dana nakon što je u petak oštro upozorio Brisel da Turska neće izmeniti svoj antiteroristički zakon radi dogovora sa blokom o uvođenju bezviznog režima.

Danas je, u mnogo pomirljivijem tonu Erdogan rekao da će bezvizni režim pomoći "da se u nekoj meri smanji umor Turske zbog toga što više od 50 godina čeka u predvorju Evrope".

On je obećao da će Ankara nastaviti da sarađuje sa EU po nizu pitanja i dodao: "Nadamo se da Evropa neće biti region u kojem su u porastu oštre anti-migrantske mere, kao i diskriminacija, netolerancija prema migrantima i islamofobija."

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track