(VIDEO) ZOVU GA KANCELAR U ČEKANJU: On je mlad, gej konzervativac, i hoće mesto Angele Merkel
Foto: Printscreen YouTube

Novi evropski lideri

(VIDEO) ZOVU GA KANCELAR U ČEKANJU: On je mlad, gej konzervativac, i hoće mesto Angele Merkel

Planeta -

Jens Špan je hodajuća kontradiktornost koja bi možda mogla da bude rešenje za najveći problem CDU – šta raditi kada Merkelova ode iz politike.

Kao mlad i otvoreno gej muškarac koji je izgradio svoju kredibilnost ozbiljnom politikom u oblastima poput finansije i zdravstva, 35-godišnji Špan ima potencijal da spreči "starenje" stranke i proširi njen potencijal, a da u isto vreme konzervativno krilo bude zadovoljno, piše Politiko.

Njegova Hrišćansko-demokratska unija trenutno je na najnižoj podršci građana za poslednje četiri godine. Merkelovu konzervativni kritičari optužuju da je partiju odvela suviše ulevo svojom socijalnom politikom i politikom o izbeglicama.

Iako će 61-godišnja "Muti" verovatno tražiti novi mandat na saveznim izborima 2017. godine, neke mlade zvezde CDU pažljivo se pozicioniraju kao alternativa konzervativaca. Španu, koji je trenutno zamenik ministra finansija, sigurno ne nedostaje ambicije da jednog dana pokuša da stigne na vrh. Pridružio se omladini CDU sa 15 godina i kandidovao se za Bundestag sedam godina kasnije navodeći da je sve vreme nameravao da "se popne sve do Berlina".

Osvojio je poslaničko mesto. Upitan 14 godina kasnije o svojoj mladalačkoj ambiciji rekao je za Politiko: "Kao što je Adenauer jednom rekao – ponekad morate da sebe napravite veoma nepopularnim pre nego što vas uzmu za ozbiljno".

Jens Špan ne krije kancelarske ambicije (Foto: Reuters)
Jens Špan ne krije kancelarske ambicije (Foto: Reuters)

Insajderi u CDU tvrde da kancelarka Špana smatra glasnim i samouverenim do tačke drskosti. Kažu da Volfgang Šojble, 73-godišnji ministar finansija, ne mari za Španovu "agresivnu" prirodu, ali ga je postavio za svog zamenika prošle godine i ceni koliko je dobro pripremljen za sastanke i spreman da se bori. Međutim, Špan govori o Šojbleui bez ikakvih emocija.

"Ideja uzora nema koristi za mene. Šojble je neko od koga svi mogu mnogo da nauče. Postao je ministar kad sam imao 4 godine. Decenijama utiče na nemačku politiku", rekao je Špan u intervjuu koji je dao u Berlinu.

Špan za svog šefa Volfganga Šojblea nema nikakve emocije (Foto: AP)
Špan za svog šefa Volfganga Šojblea nema nikakve emocije (Foto: AP)

Uprkos ulagivanja konzervativaca, Šojble je propustio šansu da preuzme vođstvo kada je Helmut Kol 1998. odlučio da se kandiduje za peti kancelarski mandat - i izgubio. Špan ima druge planove.

Posle izbora 2013. u jedom trenutku učinilo se da je Špan prerano izleteo u javnost. Podstaknut pobedom Merkelove pomislio je da će biti postavljen za ministra zdravlja, ali ostavljen je da se krčka na funkciji portparola konzervativaca u oblasti zdravstva u Bundestagu, na kojoj je već bio četiri godine.

Vratio se u spektakularnom stilu: do nacionalne konvencije CDU u decembru 2014. u Kelnu stekao je toliko podrške da je dobio mesto u izvršnom komitetu, unutrašnjem krugu partije u kojem se donose odluke.

Njegov govor počeo je kao govor drugih kandidata, pričao je konzervativnim klišeima o "partiji vrednog naroda". Onda je duboko udahnuo. Ne sme da bude kompromisa o centralnim vrednostima Nemačke, rekao je Špan. A onda je stao i duboko udahnuo.

"Ne sme se praviti kompromis oko glavnih vrednosti Nemačke", Ceo kongresni centar očekivao je da će tu krenuti u još jednu odbranu hrišćanske kulture u situaciji kada većina konzervativaca u najezdi muslimanskih migranata vidi opasnost za Zapadne vrednosti.

"Evo zašto je ova tema tako važna za mene", konačno je viknuo. "Ne želim nikada više da doživim još jedan napad ili uvrede kada šetam kroz Berlin i držim se za ruke sa svojim dečkom.“

Dobio je snažan aplauz i taj govor pomogao mu je da dobije jedno od sedam mesta u izvršnom komitetu, ostavljajući za sobom čoveka koji ga je u borbi za mesto ministra zdravlja.

CDU: Špan je "prijatan homoseksualac" (Foto: Printscreen YouTube)
CDU: Špan je "prijatan homoseksualac" (Foto: Printscreen YouTube)

Špana prihvataju i konzervativci i progresivci. CDU želi da svoje izborno telo proširi sa ruralnih katolika, kojih je sve manje, na mlade ljude u velegradima koji dele ideje Merkelove. Osim toga, ta partija u ovom trenutku CDU pokušava da spreči gubitak glasača sa desnice koji sve više odlaze pod okrilje Alternative za Nemačku (AfD).

"Ukoliko biti konzervativac znači očuvanje određenih principa i vrednosti koje karakterišu društvo, moguće i u novoj formi, jer su se okolnosti promenile – sigurno sam konzervativac", kaže Špan.

Zbog njegove homoseksualnosti stariji članovi CDU traže eufemizme kojima opisuju njegovu, kako neki kažu, "porodičnu situaciju" i navode da je on "prijatan homoseksualac".

Špan je otvoreno govorio u svojoj seksualnosti u intervjuu 2012. godine i od tada je sa svojim partnerom, koji je novinar išao na zvanične događaje i tvitovao selfije sa sastanaka sa centralnim ljudima konzervativnog establišmenta.

(Politiko)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja