PEKING OSUDIO IZVEŠTAJ PENTAGONA: Slagali o kineskoj vojnoj pretnji i napravili štetu
Foto: Profimedia

Kina ljuta

PEKING OSUDIO IZVEŠTAJ PENTAGONA: Slagali o kineskoj vojnoj pretnji i napravili štetu

Planeta -

Kina je danas osudila godišnji izveštaj američkog Ministarstva odbrane o kineskoj vojsci, nazvavši ga namernim iskrivljavanjem istine koje nanosi veliku štetu međusobnom poverenju.

U svom godišnjem izveštaju Kongresu o kineskim vojnim aktivnostima, Pentagon je u petak izneo očekivanja da će Kina nadograditi značajnu vojnu infrastrukturu, uključujući komunikacione i nadzorne sisteme, na veštačkim ostrvima u Južnom kineskom moru ove godine.

Portparol kineskog Ministarstva odbrane Jang Juđun izrazio je "snažno nezadovoljstvo i protivljenje" izveštaju Pentagona i upozorio da se njime "nanosi ozbiljna šteta međusobnom poverenju", prenela je državna novinska agencija Sinhua. Jang je dodao da je u izveštaju preuveličana vojna pretnja Kine i nedostatak transparentnosti, čime je, kako je istakao, "namerno iskrivljena" kineska odbrambena politika i netačno opisane kineske aktivnosti na Istočnom i Južnom kineskom moru.

"Kina sledi nacionalnu vojnu politiku koja je po prirodi defanzivna", rekao je Jang, dodavši da vojno jačanje i reforme Kine imaju za cilj održavanje suvereniteta, bezbednosti i teritorijalnog integriteta, kao i garantovanje mirnog razvoja zemlje. Portparol kineskog ministarstva je primetio da su SAD uvek bile sumnjičave i "pokazivale vojne mišiće" često šaljući vojne avione i brodove u taj region.

Uprkos tome što pozivaju na slobodu plovidbe i uzdržavanje radi mira, SAD teže ka militarizaciji Juznog kineskog mora " s namerom da vrše hegemoniju", zaključio je Jang.

Pentagon je objavio izveštaj u trenutku kada su tenzije pojačane zbog toga što Kina polaže pravo na pomorske teritorije koje svojataju i nekoliko drugih azijskih zemalja. Vašington optužuje Peking da militarizuje Južno kinesko more, dok Peking, s druge strane, kritikuje sve brojnije američke pomorske patrole i vežbe u Aziji, podseća britanska agencija.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track