Najnovije vesti

AMERIČKI STUDENTI I PROFESORI O MEDLIN OLBRAJT: Ona je ratni zločinac, bombardovala je Jugoslaviju!
Foto: Reuters

Istinu u lice

AMERIČKI STUDENTI I PROFESORI O MEDLIN OLBRAJT: Ona je ratni zločinac, bombardovala je Jugoslaviju!

Planeta

Profesori i studenti kalifornijskog ženskog koledža "Skrips" protestvovali su protiv plana da bivša državna sekretarka Medlin Olbrajt govori na ceremoniji dodeljivanja diploma, optuživši je da je "ratni zločinac" i da je "bila ključni zagovornik bombardovanja SR Jugoslavije".

Raša tudej prenosi protesno pismo koje je objavljeno u tamošnjim studentskim novinama i u kojem 28 članova nastavnog osoblja naglašava da je Olbrajt kao šefica Stejt departmenta i američka ambasadorka pri UN oblikovala intervencionističku politiku SAD u brojnim sukobima i "podržala politike koje su vodile stradanju miliona ljudi".

 

U pismu je kritikovano bombardovanje SR Jugoslavije i ukazano na ulogu Olbrajtove u akciji NATO.

 

"Olbrajtova je, takođe, bila ključni zagovornik bombardovanja Jugoslavije, što se smatralo 'humanitarnom misijom'. Međutim, bombardovanje je bilo povezano sa naporima SAD da se suprotstave Rusiji u Evropi, a Jugoslaviji je dat izbor između prihvatanja mirovnog ugovora koji je dozvoljavao okupaciju zemlje i američkog bombardovanja. Hiljade su ubijene i veliki deo infrastrukture je uništen, što je ishod NATO agresije na čelu sa SAD", stoji u pismu.

 

 

Skrips je ženski koledž sa skoro 2.000 studenata, a izjava Olbrajtove da "postoji mesto u paklu" za žene koje ne glasaju za Hilari Klinton u trci predsedničku nominaciju Demokratske partije nije naišla na odobravanje studenata i profesora.

 

"Kao ženski koledž liberalnih umetnosti, trebalo bi da promovišemo napredak žena i transrodnih osoba, a ne da samo imitiramo i slavimo pojedince koji su deo državne sile SAD i koriste njeno nasilje", navodi se u pismu.

 

Članovi nastavnog osoblja su najviše uvređeni zbog "čuvenog" komentara Olbrajtove iz 1996. godine da je smrt više od pola miliona iračke dece, kao posledica sankcija, "bila vredna". Profesori su ukazali da je "više Iračana umrlo zbog 13 godina sankcija koje su SAD uvele i kontrolisale, nego zbog američke invazije 2003. godine i okupacije koja je usledila". Takođe, Olbrajtovoj zameraju i sprečavanje odlučnije akcije UN kojom bi se sprečio genocid u Ruandi 1994, kao i odluku o bombardovanju SR Jugoslavije.

 

 

U reakciji na protest, Olbrajtova je Los Anđeles tajmsu rekla da su studenti "dužni da saslušaju ljude sa kojima se ne slažu" pre nego što upotrebe feminističke argumente.

 

"U svetu postoji mnogo mesta za muškarce mediokritete, ali nema prostora za žene mediokritete", rekla je Olbrajtova.

 

RT navodi da su studenti u SAD i ranije negodovali zbog predavanja Olbrajtove. U Sirakjuzu su studenti protestovali kada je Olbrajtova držala predavanje iz etike, ocenjujući to kao "apsolutnu uvredu značenju 'etike'".

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...