(VIDEO) MUKE BIVŠIH TERORISTA: Nekada unosili strah, danas pljačkaju novac kako bi preživeli
Foto: Printscreen Youtube

Ne predaju se

(VIDEO) MUKE BIVŠIH TERORISTA: Nekada unosili strah, danas pljačkaju novac kako bi preživeli

Planeta -

Nekada moćna levičarska teroristička organizacija Frakcija Crvene armije (RAF), pred kojom se tresla Evropa, spala je na čisti huliganizam nekolicine još malo pa penzionera

Poslednji od njih koji nisu ubijeni ili se ne nalaze u zatvorima još uvek se ne predaju iako su mnogi već blizu penzije.

Državno tužilaštvo iz Verdena prošle godine je raspisalo poternicu sa 20.000 evra nagrade za informacije kojima bi se došlo do Ernst-Volkera Stauba (62), Burkharda Garvega (48) i Danijele Klet (58).

Pre nekoliko dana policija iz Donje Saske objavila je i njihove najnovije fotografije.

Njih troje su, međutim, u junu prošle godine na parkiralištu ispred supermarketa u Stuhru kod Bremena osuli paljbu po kombiju za prevoz novca, da bi na kraju ostali praznih ruku jer je kombi bio blindiran, a čuvari su se sklonili unutra. Sličan pokušaj su imali i krajem godine kod Volfsburga, ali s identičnim (ne)uspehom.

Prema policiji dostupnim podacima, tačnije tragovima DNK, oba napada pokušalo je su ovo troje za kojima je raspisana poternica. Za razliku od njihove (ne)slavnije prošlosti, ovaj put motiv za napade, vrlo izvesno, nije bilo nastojanje da se finansira teroristička organizacija ili politički ekstremizam, nego su prosto pokušali da dođu do novca za bezbrižnu starost.

Klet i Staub poslednji put su imali politički, odnosno teroristički motivisanu akciju još 1993, kad su eksplozivom napali zatvor u gradiću Viterstadtu u Hesenu.

Organizacija je inače imala neuporedivo slavniju prošlost '70-ih, kada je ubila 34 osobe zbog politike, ekonomije i pravosuđa. Vođe su bili Andreas Bader, Ulrik Majnhof, po kojima su RAF zvali i "Bader-Majnhof Grupa".

1977. s jedne strane je kulminiralo nasilje RAF-a, a s druge u zatvoru Stamhajm, tokom "noći smrti", u vrlo sumnjivim okolnostima živote su skončali najgori RAF-ovi teroristi. Navodno oni su izvršili samoubistvo, ali u najmanju ruku uz vrlo neobične propuste stražara.

(Express.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track