Najnovije vesti

NEMAČKI MEDIJI: Zapadu je neophodna Rusija da zaustavi izbeglice
Foto: Profimedia

Istok važan Zapadu

NEMAČKI MEDIJI: Zapadu je neophodna Rusija da zaustavi izbeglice

Planeta

BERLIN - Zapadu je neophodna Rusija da spreči haos u Siriji i zaustavi izbeglice, a vreme je da Evropa ukine sankcije Moskvi, pišu nemački mediji.

U tekstu koji je objavio magazin “Stern“ navodi se da je rusko vojno učešće u Siriji bilo korisno i za interese Zapada.Primirje, pregovori u Ženevi, oslobađanje Palmire, ne bi bilo moguće bez Rusije, navodi ovaj list.“Svaki od ovih razloga je dovoljan da se zaustave sporenja i poželi dobrodošlica Putinu, brata iz daleka“, navodi se u tekstu. 

Koordinacija sa Moskvom, bila bi dobra i za samu Nemačku, ali i za čitavu Evropu. 

“Vladimir Putin je predvidljiv, društven više od iracionalnog turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana. Angela Merkel je shvatila to u razgovoru sa obojicom“, piše “Stern“. 

Evropska unija i Turska su se u martu usaglasile da Ankara preko svoje teritorije vrati izbeglice koje su stigle u EU, a koje tamo nisu prihvaćene. 

Dogovor je međutim pred kolapsom zbog “Erdoganovog nepredvidivog ponašanja“. 
Zapadu postaje jasno koliko je Rusija važna. U političkom smislu to bi značilo okretanje ka Putinu, zaustavljanje širenja naoružanja na istoku i ukidanje sankcija, barem delimično“, piše magazin.

 

(B92)

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...