POČINJE BITKA NAD BITKAMA: 20.000 iračkih vojnika kreće na 700 džihadista!
Foto: Ap 25 Mart 2016

Oslobađanje Faludže

POČINJE BITKA NAD BITKAMA: 20.000 iračkih vojnika kreće na 700 džihadista!

Planeta -

Došao je čas za oslobađanje Faludže, izjavio je irački premijer Haider al-Abadi nakon što je već bila pokrenuta vojna ofanziva u kojoj učestvuju iračke snage bezbednosti, neke paramilitarne šiitske grupe, ukupno oko 20.000 vojnika, te vazdušne snage međunarodne koalicije koju predvodi SAD.

Faludža je grad koji je prvi pao u ruke Islamske države još 2014. godine. Reč je o lokaciji koja je stekla svetsku slavu kao središte otpora američkoj invaziji na Irak 2003. godine. Nakon što je srušena vlast Sadama Huseina, tamo se locirala iračka Al Kaida koja je, uz podršku raspuštenih delova nekadašnje iračke vojske, pokrenula snažan otpor.

Gde nastaje Islamska država

Da bi smirila pobunu, američka vojska je 2004. godine morala da sprovede čak dve ofanzive nakon kojih se stanje u gradu smirilo, ali snage nezadovoljnh su se povukle u podzemlje. Iz tih Al Kaidinih krugova, koji će se 2011. godine preseliti u Siriju, kasnije je izrasla i takozvana Islamska država. I upravo je Faludža prvi grad u Iraku koji je ISIS osvojio pa ga zbog toga smatraju strateškom tačkom s koje je planirana “akcija svih akcija” - napad na Bagdad (od Faludže do Bagdada je samo 65 kilometara). Zatim je u leto pao Mosul pa se ISIS širio gotovo od Mediterana do predgrađa Bagdada.

Ali, nakon što su konsolidovane iračke snage, uz vitalnu pomoć SAD i Irana (u doba dok su trajali njihovi pregovori o sankcijama zbog nuklearnog programa), a Kurdi očekivano obavili svoj posao na severu, ISIS je počeo da gubi teren pod nogama. Kako je na bojištima beležio samo poraze, vratio se klasičnoj taktici - napadima autobombama koji su posebno bili učestali proteklih meseci u Bagdadu i odnosili su dnevno desetine života.

Kako je sjedište organiziranja takvih napada upravo Faludža, sasvim je razumljiva odluka da se konačno krene u operaciju oslobađanja koja se već dulje pripremala.

Odlaže se Mosul

Zbog toga će biti odložena ofanziva na Mosul, drugi grad po veličini u Iraku, ali će ISIS izgubiti, osim njega, poslednji veći urbani centar, a to će predstavljati dodatni negativni moralni udarac teroristima. U gradu je, prema procenama iračkih snaga, više od 100.000 stanovnika kojima je u nedjelju javljeno da se pripreme na odlazak te su im otvoreni koridori.

Faludža je gotovo u okruženju, smatra se da je u njoj između 500 i 700 boraca ISIS ali sasvim je sigurno da je premrežena bombama i minama. Bez obzira na sve, irački komandanti su izuzetno optimistični i smatraju da će operacija biti relativno kratka kako bi se nakon nje mogli u potpunosti posvetiti pripremama za oslobađanje Mosula.

Potvrđeno je takođe da šiitska milicija neće ulaziti u sunitski grad, kao i u Ramadiju, jer se suniti šijita boje čak i više nego ISIS.

(Jutarnji)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track