OTKRIVAJU TERORISTE I PEDOFILE JEDNIM POGLEDOM: Ova kompanija pokazuje kako
Foto: Profimedia

Imaju podršku sigurnosne agencije Izraela

OTKRIVAJU TERORISTE I PEDOFILE JEDNIM POGLEDOM: Ova kompanija pokazuje kako

Planeta -

Izraelska kompanija Fejsepšn tvrdi da su razvili tehnologiju kojom se posle jednog pogleda na osobu mogu otkriti karakteristike nevidljive ljudskom oku

Iz Fejsepšna dalje tvrde da se njihovom tehnologijom mogu identifikovati različiti tipovi ljudi- od odličnih igrača pokera, genija, finih kriminalca pa do pedofila. Navodno su već potpisali ugovor s državnom sigurnosnom agencijom u Izraelu kako bi im pomogli u otkrivanju terorista.

"Naša tehnologija razume ljude mnogo bolje nego što ljudi razumeju jedni druge. Ljudska posebnost je određena našim DNK i reflektuje se na našim licima", rekao je direktor firme Šai Gilboa.

Prilikom analiziranja nečijeg lica, Fejsepšn koristi 15 različitih klasifikatora koji po Gilboi s 80-odstotnom preciznošću otkrivaju određene ljudske karakteristike.

Za razliku od tvoraca, drugi stručnjaci vrlo su skeptični prema njihovim tvrdnjama.

" Mogu li predvideti hoće li neko postati ubica samo pogledom u lice. Mislim da vam je jasno zašto je ovo kontraverzno " rekao je profesor informatike na univerzitetu u Vašingtonu, Pedro Domingos.

Opasnost ovakvoga je u nesavršenosti kompjuterskog sistema koji bi iz nečijeg lica trebalo da izvuče karakteristike osobe. Čak i Gilboa priznaje da njihova tehnologija može da se koristi tek u kombinaciji s drugim izvorima i podacima o nekoj osobi.

"Dokazi o preciznosti ovih prognoza su vrlo slabi. Taman kad smo pomislili da je fiziognomika umrla pre 100 godina", zaključio je profesor psihologije na Prinstonu Aleksander Todorov.

(Vašington Post)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track