NAJPOZNATIJA TRANSAKCIJA U ISTORIJI: Ostrvo koje su prodali za svega 24 dolara
Foto: Profimedia

Prestonica sveta

NAJPOZNATIJA TRANSAKCIJA U ISTORIJI: Ostrvo koje su prodali za svega 24 dolara

Planeta -

Ostrvo Menhetn, poslovno i kulturno jezgro Njujorka i jedno od najluksuznijih mesta na planeti 24. maj 1626. godine lokalno indijansko pleme odlučilo je da proda holandskom pomorcu i doseljeniku Piteru Minojtu koji je kasnije postao upravnik kolonije Nova Holandije.

To je sigurno jedna od najpoznatijih transakcija u istoriji, a Indijanci su to ostrvo površine 59.5 kvadratnih kilometara prodali za škrinju tkanine i sitnice u vrednosti od 60 holandskih guldena ili 24 dolara.

I samo ime navodno dolazi od indijanske reči Menhetn što znači "ostrvo s mnogo brežuljaka".

Neki današnji istoričari smatraju da je vrednost ipak bila nešto veća, ali se svakako radilo o relativno malom iznosu s obzirom na vrednost zemljišta na kojem danas leži najpoznatiji deo "Velike jabuke". Ostrvo se nalazi između reka Hadson na zapadu i Ist Rivera na istoku.

Na Menhetnu koji važi za trgovačku, finansijsku i kulturnu prestonicu sveta danas živi 1,6 miliona ljudi. Ipak, tokom radnog dana tamo boravi čak 4 miliona ljudi. Zanimljiva je činjenica da upravo ostrvo zapošljava dve trećine stanovništva Njujorka sa više od 8 miliona ljudi.

(24sata.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track