NOVI ZAKON: Silovatelje i pedofile u Indoneziji čeka hemijska kastracija i čipovanje
Foto: Shuter

Imena će im biti objavljena

NOVI ZAKON: Silovatelje i pedofile u Indoneziji čeka hemijska kastracija i čipovanje

Planeta -

Seksualni zlostavljači dece biće kažnjeni hemijskom kastracijom i mikročipovanjem, odlučeno je hitnim dekretom koji je potpisao indonežanski predsednik Džoko Vidodo, a zakon omogućuje i doživotnu, ali i smrtnu kaznu.

Ova odluka stigla je posle nekoliko slučajeva grupnog silovanja i ubistva u kojima su žrtve bile tinejdžeri. Posle poslednjeg slučaja silovanja 18-godišnje devojke mediji su "eksplodirali" zahtevima za oštrijim kaznama, a slučaj je izazvao bes Indonežana. Slučaj se dogodio u maju, a dvojica muškaraca uhapšena su u predgrađu Džakarte zbog navodnog silovanja i ubistva devojke drvenom motikom.

"Posebni zločini zahtevaju posebne mere", rekao je Vidodo pri predstavljanju zakona u predsedničkoj palati.

Indonežanska vlada nedavne napade proglasila je krizom, a Vidodo je u javnom obraćanju rekao kako su oni "poremetili javni red i mir".

Zakon sudijama dopušta davanje doživotnih i smrtnih kazni optuženicima za silovanje dece, rekao je Vidodo. Minimalna kazna biće 10 godina.

Osuđenicima će biti ugrađen mikročip kako bi ih vlasti lakše kontrolisale, a njihova imena biće objavljena.

Ovog meseca sud na Sumatri osudio je sedam tinejdžera na 10 godina u zatvoru zbog silovanja i ubistva 14-godišnje devojke u aprilu.

(24sata.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track