Oland ispratio Nikolu Sarkozija

Socijalistička era

Oland ispratio Nikolu Sarkozija

Planeta -
Prvi čovek Francuske preuzeo dužnost na skromnoj ceremoniji i postao prvi predsednik koji je u rezidenciju uveo nevenčanu suprugu

PARIZ - Sarkozi obesio nos.Socijalista Fransoa Oland zvanično je juče preuzeo dužnost od Nikole Sarkozija i postao 24. predsednik Francuske. Ceremonija primopredaje bila je skromna, tako da će Oland ostati upamćen kao prvi predsednik koji je raskinuo s tradicijom spektakularnog preuzimanja dužnosti. Takođe će ga pamtiti po tome što je u Jelisejsku palatu uveo svoju ženu, novinarku Valeri Triveler (47), s kojom nije u braku, pa su tako postali prvi nevenčani par na čelu Francuske.

Sarkozi je čestitao Olandu ispred predsedničke palate, a potom ga je uveo unutra da bi mu, pred kratku ceremoniju polaganja zakletve, iza zatvorenih vrata, predao nuklearne kodove i druga tajna dokumenta. Polaganju zakletve prisustvovalo je 400 zvanica, uglavnom bivših ministara iz redova socijalista, ali ne i bivši predsednici. Protokolu nije prisustvovalo ni Olandovo četvoro dece, kao ni deca njegove partnerke.

Valeri Triveler je, kao i njen nevenčani suprug, imala sastanak i primopredaju dužnosti sa sada bivšom prvom damom Karlom Bruni Sarkozi. Posle dugog sastanka, obe žene su zajedno sa supružnicima izašle ispred palate, gde su se svi pozdravili, a Nikola Sarkozi i Karla Bruni su tako zvanično napustili Jelisejsku palatu.

Oland je, nakon inauguracije, krenuo u obilazak Pariza u predsedničkom „sitroenu“, a prvo odredište mu je bila Trijumfalna kapija, gde se poklonio pred spomenikom Neznanom junaku, a potom je odao poštu Žilu Feriju i Mariji Kiri. Odajući počast bivšem ministru prosvete iz vremena Treće Republike i dobitnici Nobelove nagrade za fiziku i hemiju s početka prošlog veka, novi šef francuske države nameravao je da istakne prioritete svog petogodišnjeg mandata, o kojima je govorio tokom predizborne kampanje, a to su omladina, obrazovanje i poštovanje svetovnosti.

On je takođe imenovao novog premijera Žan-Marka Eroa (62), gradonačelnika Nanta i šefa socijalističkog poslaničkog kluba u parlamentu. On će biti prvi šef socijalističke francuske vlade posle Lionela Žospena, preneli su francuski mediji.

Ostao bez posla, čekaju ga tri suđenja

Nikola Sarkozi juče je napustio Jelisejsku palatu, bez posla i s neizvesnom budućnošću, pošto je pet godina proveo kao „hiperaktivni“ predsednik jedne od najmoćnijih zemalja u svetu. Prema navodima medija, on će još samo mesec dana uživati pravni imunitet pre nego što će se suoči s krivičnom istragom o nelegalnom finansiranju njegove kampanje 2007. u koju je umešana i vlasnica „Loreala“ Lilijan Bentakur. Takođe, u drugom slučaju, aferi „Karači“, ispituje se sumnjiv ugovor o prodaji podmornica koji je francuska vlada sklopila s Pakistanom 90-ih, kad je Sarkozi bio ministar za budžet. Moglo bi i da mu se sudi za navode da mu je za kampanju dao pare i ubijeni libijski vođa Moamer el Gadafi.

Udario ga grom

Oland se odmah nakon što je preuzeo dužnost uputio u Berlin kod nemačke kancelarke Angele Merkel i umalo poginuo. U predsednički avion udario je grom, zbog čega je Oland bio primoran da se vrati u Pariz. On, njegova pratnja i posada, srećom, nisu povređeni, a u Berlin su se kasnije uputili drugim avionom.

Kako će Valeri kod pape?

Mediji pišu da će na protokolarnom planu Oland imati nekoliko problema zbog svoje nevenčane supruge Valeri. Postavlja se pitanje kako će prva dama, na primer, pošto nije udata za Olanda, moći s njim da poseti Vatikan i papu. Pored toga, verovatno neće moći da ide u stroge patrijarhalne zemlje, kao što su Saudijska Arabija, Indonezija ili Indija.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track