Merkel i Oland za ostanak Grčke u evrozoni
Foto: REUTERS

Neće drahmu

Merkel i Oland za ostanak Grčke u evrozoni

Planeta -
Oland koji je doputovao u Berlin svega nekoliko sati pošto je i zvanično preuzeo dužnost predsednika

BERLIN - Nemačka kancelarka Angela Merkel i predsednik Francuske Fransoa Oland večeras su se saglasili da Grčka treba da ostane u zoni evra, priznajući međusobne razlike o merama za podsticanje privrednog rasta u Evropi.

"Želimo da Grčka ostane u evro zoni", rekla je Angela Merkel na zajedničkoj konferenciji za štampu posle razgovora sa Olandom u Berlinu. Oland koji je doputovao u Berlin svega nekoliko sati pošto je i zvanično preuzeo dužnost predsednika, potvrdio je da je takođe za to da Grčka ostane u evro zoni. I Merkel i Oland spremni su da razmatraju "dodatne mere za podsticaj" rasta da bi se pomoglo Grčkoj. Nemačka i Francuska spremne su da "razmatraju mogucnost dodatnih mera za (podsticanje) rasta u Grčkoj", ako Atina to zatraži, rekla je Merkel.

Angela Merkel je rekla da su Francuska i Nemačka "svesne odgovornosti koju imaju za dobar razvoj" Evrope. "Složili smo se da kažemo da nam je dužnost da radimo zajedno", rekla je Merkel i dodala da nekada novinari preuveličavaju razlike između nje i Olanda. Oland je rekao da želi "uravnotežen" odnos Pariza i Berlina, uz uzajamno poštovanje. "Mi želimo da radimo zajedno za dobrobit Evrope", rekao je Oland. Rekao je da želi da "sve stavi na sto" već narednih nedelja. Ipak su se pokazale neke razlike: Oland želi da više pažnje posveti privrednom rastu, dok Merkel daje veći značaj merama štednje.

Oland je rekao da želi da se ponovo pregovara o budžetskom sporazumu kojim se jača budžetska disciplima u Evropi, da bi se u to uključio i privredni rast. Angela Merkel je rekla da ima tačak o kojima je saglasna sa Olandom oko rasta, ali priznala da ima i razmimoilaženja. Posle konferencije za štampu dvoje državnika je otišlo na večeru posle čega koje se francuski predsednik vraća u Pariz.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track