NEMAČKI EKSPERT: SAD prinuđene da se zbliže sa Rusijom zbog pretnji zmaja istoka!
Foto: Ap 28 Sept 2015

Vašington zabrinut

NEMAČKI EKSPERT: SAD prinuđene da se zbliže sa Rusijom zbog pretnji zmaja istoka!

Planeta -

Ekonomska pretnja Kine prinudiće SAD da krenu u zbližavanje sa Rusijom, izjavio je ekspert Nemačkog društva za spoljnu politiku Jozef Braml u intervjuu za Špigl.

Prema rečima analitičara, Amerikanci su shvatili da jačanje napetosti i sankcije "guraju Moskvu u zagrljaj Pekinga“.

SAD su zabrinute da će Kina, koja koristi finansijsku politiku kao sredstvo pritiska, vrlo brzo predstavljati veću opasnost nego Rusija. Zbog toga će novi američki predsednik biti zainteresovan da usmeri Moskvu protiv Pekinga.

"U Vašingtonu su već shvatili da sankcije štete i američkim interesima. Nije bitno ko će sledeći ući u Belu kuću — ova situacija će biti ispravljena“, smatra Braml.

Prema mišljenu analitičara, ne treba računati na potpuno ukidanje sankcija u bliskoj budućnosti, jer je Vašingtonu „bitno da sačuva obraz“. Međutim, tendencija ka slabljenju ograničenja vidljiva je već sada.

Soroš: Savez SAD i Kine

S druge strane, milijareder Džordž Soroš apelovao je na Vašington da ne sprečava napredak Kine, već da sa njom tesno sarađuje - da bi na taj način sprečio moguće formiranje vojnog saveza između Moskve i Pekinga.

U autorskom tekstu napisanom za The New York Review of Books, Soroš je ocenio da je na smenu „svetskom poretku“ došao „svetski haos“ na koji „međunarodna zajednica“ zasad nije u stanju da utiče.

Finansijski špekulant je istovremeno ukazao da MMF i Svetska banka „postepeno gube pozicije jer Kina, koja postaje sve moćnija, teži da stvori slične institucije“.

Soroš je uveren da su u vreme hladnog rata „pravila igre“ u svetu bila jednostavnija jer su najmoćnije države kontrolisale svoje partnere i satelite. U tom kontekstu je podsetio da su SAD - posle raspada SSSR - imale priliku da ostanu jedina supersila:

„Imale su, ali je Vašington - tvrdi Soroš - izabrao pogrešan metod. Jer, ne sme se svetom upravljati pomoću vojne sile“.

Po njegovoj proceni, Sjedinjene Države su izgubile lidersku ulogu nakon što su - posle 11. septembra 2001. godine - odlučile da napadnu Irak, pozvavši se na „sumnjive razloge“.

(Sputnjik/EPK)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track