Ubica iz Tuluza planirao napad u Parizu

Planovi Muhameda Meraha

Ubica iz Tuluza planirao napad u Parizu

Planeta -
Kako danas prenosi francuski list Mond, tu metu su mu preporučili talibani, koji su ga pripremali za džihad dok je letos boravio u Pakistanu

PARIZ - Muhamed Merah, Francuz alžirskog porekla koji je u martu, u ime Al-Kaide, ubio sedmoro ljudi u regionu Tuluza i koga je specijalna policija ubila kada je skočio kroz prozor stana u kojem se krio pod opsadom, planirao je i napad na ambasadu Indije u Parizu.

Kako danas prenosi francuski list Mond, tu metu su mu preporučili talibani, koji su ga pripremali za džihad dok je letos boravio u Pakistanu, a Merah je to priznao francuskim policajcima i obaveštajcima koji su pokušavali da sa njim pregovaraju 21. i 22. marta, dok je bio pod opsadom u svom stanu u Tuluzu.

Mladog teroristu policajci su ispitivali tokom 32 sata, koliko je opsada trajala, a u tim razgovorima, koji su snimljeni i sada uvršćeni u sudski dosije, on je priznao da je na kraju odustao od napada na indijsku ambasadu zbog toga što je taj poduhvat za njega bio pretežak.

Nakon toga je odlučio da 15. marta napadne francuske vojnike u Montobanu, gde je ubio trojicu, a četiri dana kasnije i jevrejsku školu u Tuluzu, kada je, sa skutera i sa kamerom oko vrata, pucao i usmrtio troje dece i jednog nastavnika. Merah (23) je, u razgovoru sa pripadnicima francuske policije, izrazio žaljenje što broj njegovih žrtava nije bio veći. "Nisam ubio dovoljno ljudi", rekao je tada, dodajući da se ne plaši pripadnika snaga koje su ga opkolile, jer oni vole život, a on više voli smrt, naveo je francuski dnevnik.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track