HITLER NA TRAFIKAMA: Italijanski list nudi Majn kampf kao dodatak uz novine
Foto: Reuters 23 Dec 2015

Široke osude

HITLER NA TRAFIKAMA: Italijanski list nudi Majn kampf kao dodatak uz novine

Planeta -

RIM - Italijanski desničarski dnevni list Đornale ponudio je danas čitaocima da uz novine dobiju besplatan primerak knjige Majn kampf Adolfa Hitlera, uz obrazloženje uredništva koje glasi : Upoznaj ga kako bi mogao da ga odbaciš.

AFP navodi da je ovaj konzervativni tabloid u vlasništvu Paola Berluskonija, brata bivšeg italijanskog premijera Silvija Berluskonija. Aktuelni predsednik vlade Italije Mateo Renci je brzo je reagovao na Tviteru osudivši potez uredništva "Đornalea".

"Smatram odvratnim to što jedan italijanski dnevnik danas nudi Hitlerov "Majn kampf". Čvrsto grlim jevrejsku zajednicu", napisao je Renci i dodao hešteg #neveragain (Nikad više).Potez "Djornalea" osudila je i italijanska jevrejska zajednica za koju AFP navodi da broji 30.000 ljudi i jedna je od najstarijih u Evropi.

Predsednik Saveza italijanskih jevrejskih zajednica Renco Gatenja nazvao je akciju lista "sramotnom".Uredništvo italijanskog dnevnika tvrdi da je "čitanje 'Majn kampfa' pravi protivotrov toksičnosti nacionalsocijalizma", a uredništvo "Đornalea" dodaje da je ovo prva od osam knjiga o Trećem rajhu koje će se prodavati svake sedmice.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja