Sojuz stigao na Međunarodnu svemirsku stanicu
Foto: REUTERS

Sojuz stigao na Međunarodnu svemirsku stanicu

Planeta -
Astronauti su kazali da će, pored zadataka u okviru misije, pratiti Evropsko fudbalsko prvenstvo u Ukrajini i Poljskoj, kao i Olimpijadu u Londonu

MOSKVA - Svemirski brod "Sojuz TMA", koji je prevozio dva ruska i jednog američkog kosmonauta, uspešno je danas stigao na Međunarodnu svemirsku stanicu, saopštila je ruska svemirska agencija Roskosmos.

Njihova misija na Međunarodnoj stanici trajaće do septembra. Rusi Genadij Padalka i Sergej Revin i Amerikanac Džozef Akaba krenuli su u utorak sa ruskog kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu, a letelica nije imala nikakvih problema pri lansiranju.

Na konferenciji za štampu pred poletanje, astronauti su kazali da će, pored zadataka u okviru misije, pratiti Evropsko fudbalsko prvenstvo od 8. juna do 1. jula u Ukrajini i Poljskoj, kao i Olimpijadu u Londonu, od 27. jula do 12. avgusta.

Lansiranje Sojuza bilo je odloženo za mesec i po dana posle otkrića pukotine na zidu letelice prvobitno predviđene za tu misiju koja potom nije upotrebljena zbog bezbednosti. Rusija se suočila sa serijom neuspeha u svemirskom sektoru koji su u poslednjih godinu dana doveli do gubitka više satelita i letelica, uključujući teretni brod koji je trebalo da dostavi namirnice na MSS.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track