RUSI HAKOVALI TRAMPA: Došli do veoma važnih podataka
Foto: AP

Skandal

RUSI HAKOVALI TRAMPA: Došli do veoma važnih podataka

Planeta -

Hakeri povezani sa ruskom vladom upali su u kompjutersku mrežu Demokratskog nacionalnog komiteta (DNC) i došli do čitave baze podataka o najizglednijem kandidatu Republikanske stranke za predsednika SAD Donaldu Trampu, saopštio je DNC.

Predsedavajuća Komiteta Debi Vaserman Šulc je taj incident nazvala ozbiljnim i navela da je DNC brzo preduzeo mere "da se uljezima zabrani pristup i osigura naša mreža", prenela je agencija AP.

List "Vašington Post", koji je prvi objavio vest o upadu ruskih hakera, naveo je da su hakeri ozbiljno ugrozili kompjuterski sistem DNC, koji je sadržao podatke iz istraživanja opozicije o Trampu.

Hakeri su čak mogli da čitaju i i-mejlove i sadržaje četova, navodi "Vašington Post", pozivajući se na anonimne zvaničnike Komiteta i stručnjake za bezbednost.

DNC navodi da hakeri, kako izgleda, nisu imali pristupa finansijskim i ličnim informacijama.

Rusija je negirala umešanost u hakovanje baze podataka Demokratskog nacionalnog komiteta koje je po američkim izvorima Rojtersa omogućilo pristup celokupnoj istrazi demokrata o republikanskom predsedničkom kandidatu Donaldu Trampu.

"U potpunosti isključujem mogućnost da su ruska vlada ili vladina tela bili uključeni u ovo", kazao je Rojtersu portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track