PESKOV: Ruska vlada nema ništa sa hakovanjem podataka o Trampu
Foto: Routters

Demant

PESKOV: Ruska vlada nema ništa sa hakovanjem podataka o Trampu

Planeta -

Rusija je sinoć negirala umešanost u hakovanje baze podataka Demokratskog nacionalnog komiteta, koje je, po Rojtersovim američkim izvorima, omogućilo pristup celokupnoj istrazi demokrata o republikanskom predsedničkom kandidatu Donaldu Trampу.

"U potpunosti isključujem mogućnost da su ruska vlada ili vladina tela bili uključeni u ovo", kazao je Rojtersu portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

DNC je u utorak saopštio da su hakeri povezani sa ruskom vladom upali su u kompjutersku mrežu Demokratskog nacionalnog komiteta (DNC) i došli do čitave baze podataka o najizglednijem kandidatu Republikanske stranke za predsednika SAD Donaldu Trampu. Predsedavajuća Komiteta Debi Vaserman Šulc je taj incident nazvala ozbiljnim i navela da je DNC brzo preduzeo mere "da se uljezima zabrani pristup i osigura naša mreža", prenosi AP.

List Vašington post, koji je prvi objavio vest o upadu ruskih hakera, naveo je da su hakeri ozbiljno ugrozili kompjuterski sistem DNC, koji je sadržavao podatke iz istraživanja opozicije o Trampu. Hakeri su čak mogli da čitaju i imejlove i sadržaje četova, naveo je Post pozivajući se na anonimne zvaničnike Komiteta i stručnjake za bezbednost.DNC navodi da hakeri, kako izgleda, nisu imali pristupa finansijskim i ličnim informacijama.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track