(VIDEO) ON LOMI SVE: Rusija pre roka pušta u pogon najjači ledolomac na nuklearni pogon
Foto: Printscreen Youtube

Projekat 22220

(VIDEO) ON LOMI SVE: Rusija pre roka pušta u pogon najjači ledolomac na nuklearni pogon

Planeta -

Novi ruski Projekat 22220, ledolomac na nuklearni pogon "Arktika", porinut je juče u Baltik iz brodogradilišta u Sankt Peterburgu.

Iako je prošlog meseca generalni direktor nuklearne flote ledolomaca Rosatomflot najavio da će "Arktika" biti pušten u pogon na jesen, a ne tek 2017. godine, pokretanje je ponovo pomereno "pre roka".

"Arktika" je napravljena u brodogradilištu Baltik, čiji je vlasnik Ujedinjena brodogradilišna korporacija (United Shipbuilding Corporation) i predstavlja najveći i najmoćniji brod u svojoj vrsti.

Događaju su prisustvovali, između ostalih, i predsednik gornjeg doma Dume, Valentina Matvienko, vicepremijer Dmitrij Rogozin i pozanti ruski polarni istraživač Artur Čilingarov.

Projekat 22220 je brod dužine 189.5 jardi (173 metara) i širine 37.1 jarda (34 metra ), nosivost je 33.540 metričkih tona. Pokreću ga dva specijalno dizajnirana reaktora "RITM-200", koji mu omogućavaju snagu za probijanje leda debelog više od tri metra u dužinu četiri metra.

Do 2020. Rosatomflot će napraviti još jedan takav ledolomac, a projekat oba broda je vredan 1,2 milijarde dolara.

Prema procenama, Rusiji je potrebno bar još pet ledolomaca da bi pokrila sva nameravana (vojno)ekonomska istraživanja na dalekom severu Zemlje.

(Sputnjik)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track