UŽASAVAJUĆA TAKTIKA TALIBANA: Dečake koriste kao seksualne robove i mamac za ubijanje policije
Foto: AP

Bača bazi tradicija

UŽASAVAJUĆA TAKTIKA TALIBANA: Dečake koriste kao seksualne robove i mamac za ubijanje policije

Planeta -

Talibani su našli nov način kako da se bore protiv državnih organa koristeći decu kao seksualne robove kako bi se infiltrirali u policiju i izveli napade u Avganistanu.

Oni koriste dečake kako bi se infiltrirali u avganistanske sigurnosne snage i napali i ubili policajce. Taktike koje koriste otkrili su neki od preživelih policajaca i zvaničnici iz Avganistana.

Bača Bazi je duga i dobro poznata tradicija, koja je rasprostranjena širom Avganistana a najviše u oblasti Uruzgan u centralnom Avganistanu, u kojoj dečaci bez brade postaju objekti požude moćnih komandira policije.

Preživeli policajci ispričali su kako dečake koriste kao klopke.

Matiula (21), jedini je preživeo napad u okrugu Dehravud prošle godine. Tada je jedan od dečaka ubio sedam policajaca dok su spavali, uključujući i šefa policije. Kasnije je doveo Talibane da provere da li su svi mrtvi.

"Ja sam se pretvarao da sam mrtav. Kada su proverili sve, njihov vođa je rekao 'Svi su mrtvi' i napustili su zgradu", rekao je Matiula.

Talibani se ovom taktikom koriste u poslednje dve godine, a ove godine od januara do aprila žrtvovali su šest dečaka, a prethodno su ubili na stotine policajaca, prema podacima zvaničnika provincije.

"Talibani šalju dečake, prelepe i zgodne, kako bi prodrli u kontrolne punktove da ubijaju, drogiraju i truju policajce", rekao je bivši šef policije u Uruzganu, Gulam Saki Rog Levanai.

"Oni su shvatili najveću slabost policijskih snaga, a to je 'bača bazi'", nastavlja on.

Inače, bača bazi je sleng u Avganistanu za razne aktivnosti koje uključuju seksualno iskorišćavanje dece i pedofiliju intimni odnos između odrasle osobe i adolescenta dečaka koji nisu u srodnosti.

Zlostavljanje dece od obe strane u sukobu uzdrmale su vlast, a viši pokrajinski zvaničnik je izjavio da je "lakša borba protiv bombaša-samoubica nego bača bazija".

Bača bazi bila je zabranjena od 1996-2001, a Talibani i danas odbacuju optužbe da su se koristili ovom taktikom u svojim napadima.

Mnogi od dečaka, pokušali su da pobegnu, ali su ih Talibani vraćali.

Inače, dečake uzimaju kada imaju 12, 13 ili 15 godina, a neki od njih rade i do 25 godine. Njih najčešće nalaze na igralištima za decu a uglavnom biraju one najsiromašnije jer takve " najlakše kontrolišu".

(RT)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track