PLAŠE SE NOVIH SUKOBA: Francuska policija zabranila sindikalne proteste zakazane za sutra
Foto: Reuters

Oštre mere

PLAŠE SE NOVIH SUKOBA: Francuska policija zabranila sindikalne proteste zakazane za sutra

Planeta -

Pariska policija saopštila je danas da je zabranila održavanje demonstracija sindikata u francuskoj prestonici, planiranih za sutra, pošto su prethodno održane demonstracije prerasle u sukobe.

U saopštenju se navodi da policija "nije imala izbora" nego da zabrani demonstracije protiv kontroverznih reformi zakona o radu, koje predlaže vlada predsednika Fransoa Olanda, prenela je agencija AFP.

Oland je početkom juna zapretio da će zabraniti demonstracije sindikata, kada su scene nasilja u Parizu ugrozile imidž francuske prestonice uoči održavanja Evropskog prvenstva u fudbalu, koje se održava od 10. juna do 10. jula u Francuskoj.

Na poslednjim velikim demonstracijama, održanim 15. juna, povređeno je 40 ljudi, a više desetina njih uhapšeno kada su se maskirani demonstranti sukobili sa policajcima na ulicama. Policija je tada na jugu Pariza upotrebila vodene topove da bi rasterala izgrednike, a nekoliko stotina maskiranih demonstranata je na policajce bacala predmete.

U Francuskoj su već uvedene dodatne mere obezbeđenja povodom Eura 2016, a dodatni broj policajaca raspoređenih na održavanju reda i za intervencije tokom nasilnih demonstracija je doveo policiju do tačke pucanja, navodi Frans Pres.

Reforme zakona o radu, koje predlaže francuska vlada, imaju za cilj da tržište rada postane fleksibilnije i da smanje stopu nezaposlenosti, ali kritičari smatraju da one idu previše u korist poslodavaca.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track