TERALI SU NAS DA SILUJEMO JEDNI DRUGE Užasne ispovesti zlostavljanih kadeta australijske mornarice
Foto: AP

SKANDAL

TERALI SU NAS DA SILUJEMO JEDNI DRUGE Užasne ispovesti zlostavljanih kadeta australijske mornarice

Planeta -

Poseban komitet australijske Kraljevske mornarice pokrenuo je istragu o slučajevima seksualnih zlostavljanja mladih kadeta od kojih su neki izašli na video i posle više decenija.

Prema tvrdnjama jednog od njih, kadeti su bili prisiljavani na različite oblike seksualnog zlostavljanja, uključujući i međusobno silovanje.

Zlostavljanja je opisao kao svojevrsni obred prelaza odnosno, ispit zrelosti koji je uključivao niz strašnih inicijacijskih rituala poput "blekbolinga" (mazanje genitalija kremom za cipele) ili "rojal fleša" (prisilnog guranja i ispiranja glave u WC šolji).

Žrtve su ispričale o tome kako su ih stariji vojnici i oficiri prisiljavali da ih oralno zadvolje, jer će na taj način "postati muškarci" odnosno "napraviti ljude od sebe”".

Jedan bivši pripadnik mornarice, koji je odlučio da progovori o svim mučenjima, ispričao je kako su ga u više prilika noću odvodili u sportsku dvoranu gde su ga seksualno zlostavljali.

"Prisiljavali su me da druge marince oralno zadovoljavam ili im poližem anus. Nekada su me i prisiljavali na analni seks s mlađim vojnikom ili bi na isti način mene silovali mlađi vojnici jer su tako naredili stariji vojnici i oficiri", izneo je u svojoj mučnoj ispovesti.

Isti je bivši kadet spomenuo i slučaj 15-godišnje kadetkinje Eleonore Tibl, koju je 2000. godine dvostruko stariji instruktor prisilio na seksualne odnose ucenivši je da će je izbaciti iz mornarice ako ga odbije. Na kraju je sirota devojka počinila samoubistvo.

Još jedan bivši kadet, Grejm Frejzer, pridružio se mornarici kada je imao samo 16 godina. On je ispričao kako je jednom prilikom ostao bez svesti kada su ga ostali vojnici naterali da trči hodnikom dok su ga oni udarali torbama napunjenima teškim predmetima poput čizama i pegli za veš.

On je jedan od 14 preživelih žrtava zlostavljanja koji će ovih dana dati iskaz.

Od 2012. primljeno čak 2.400 sličnih tužbi. Od tada je saslušano 111 ljudi koji su doživeli seksualno, fizičko i psihičko zlostavljanje tokom obuke u australijskoj vojsci.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track